Kobasica, a čajna: Kako, zašto, jede li se uz čaj? EVO ODGOVORA

Da li je poznata kobasica dobila ime po čaju, ili je ipak u pitanju nešto potpuno drugačije? Evo i odgovora na to pitanje

Caj-cajna-kobasica-620x350Sigurno ste se barem jednom do sada zapitali zašto se čajna kobasica zove baš čajna i ima li ona veze sa popularnim napitkom. Za one koji uživaju u dobrom zalogaju, prave gurmane i ljubitelje dimljenih i mesnih prerađevina, odgovor na ovo pitanje je veoma bitan.

Od kada se pojavila na našem tržištu, ova kobasica je izazvala brojne polemike o porijeklu svog imena. Dok jedni tvrde da je reč nastala kao izvedenica od engleskog “China” (da, da, ima i toga, dobro ste pročitali), drugi vjeruju da se služila uz topli napitak.

Naravno, druga grupa ljudi je pogodila, jer se ova kobasica zaista služila uz čaj i tako je i dobila naziv.
Nastala je u 19. vijeku u poljskom gradu pod nazivom Darlovo ili Rigenvaldu, kako se zvao u to austrougarsko vrijeme.

Poljaci su je sjekli na tanke listiće i uz sir ili kajmak služili uz čaj. Ukusni zalogaji bi, piše telegraf.rs, postajali još ljepši kada bi ih zalili gutljajem toplog napitka.

Tako je ova čuvena kobasica dobila ovaj naziv.

Misterija riješena.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!