KO SE ČEGA PLAŠI: Svaki znak ima svoju “Ahilovu petu”

OVAN – Iako djeluje kao da se ne plaši nikoga i ničega, Ovan negdje duboko u sebi osjeća strah od samoće, izolacije i bolesti koje ga užasavaju. Zato mu je stalno potreban osjećaj da ima na koga da se osloni i da može na nekoga da računa, iako ga bije glas hrabrog avanturiste spremnog da se otisne i na kraj svijeta. U dubini duše, Ovan ipak strahuje šta bi zaista moglo da se desi kad tamo stigne, bilo da se radi o nekoj dalekoj ostrvskoj zemlji ili prekookeanskom gradu u kojem sve vrvi od života, jer on ne podnosi ni pomisao da bi mogao biti usamljen, bez mogućnosti da uveče spusti glavu na nečije rame.

BIK – Bik se plaši da ostane bez para, jer bi u tom slučaju prespavao zimu kao medvjed u svojoj pećini, sve dok ne otopli, odnosno dok ne nađe izlaz iz svojih finansijskih problema. On se boji situacija u kojima treba da rješava stvari naprečac ili da ih «sječe preko kolena», jer ne voli rizik koji bi ga mogao dovesti do gubitka imovine ili osobe koju voli. Takođe je svjestan da svađom i sukobima neće riješiti, već samo produbiti probleme sa okolinom, pa Bik uvek mirnim, naizgled pomirljivim putem štiti svoje interese, jer osjeća strah već pri pomisli da bi mogao da ih ugrozi.

BLIZANCI – On vješto prikriva strah baš kao što vešto radi i sve drugo, ali ima stvari koje ga mogu «baciti u depresiju»: nedostatak komunikacije sa osobom do koje mu je stalo ili bolest koja ga sprječava da otputuje gde god poželi ili nemoć koja ga može staviti u zavisnost od nekog, pa makar to bili i njegovu najbliži. Prave opasnosti i izazovi obično ga ne plaše, ali strah od samoće, usamljenosti i ćutanja sa samim sobom izazivaju kod Blizanaca pravu paniku. Osobe koje pokušavaju da im «ispiraju mozak» ili da ih prikuju za jedno mesto ili jedan posao, čine Blizance vrlo nervoznim, a to je već korak do straha.

RAK – Rak je stalno zbog nečeg zabrinut: zbog promjene vremena ili zbog neke loše vijesti koju je čuo, a može biti i zbog promjena na kursnoj listi. Iako zazire od šefa, jer ga plaši njegovo promjenljivo raspoloženje prema njemu, Rak je još više zabrinut za svoju kuću i porodicu, naročito kada sedi u kafani s prijateljima (ma kako ironično to zvučalo). Kod njega je takođe duboko ukorijenjen strah od magije i nepoznatog, a na listi strahova tipičnog Raka su i strah od depresije i posljedica koje ona ostavlja na njegovu psihu (on intuitivno oseća da ga nešto uvek, kad tad može «stići», pogotovo ako se ogriješio o nekog).

LAV – Pošto je rođen da vlada, Lav toliko ne strahuje od gubitka položaja na profesionalnoj ili društvenoj ljestvici, ali ono što ga zaista plaši je da neko ne pomisli da je on kukavica ili da ga prijatelji i ljudi kojima vjeruje ne ostave na cjedilu. Ponekad biva pogrešno protumačen u društvu u kojem obično želi da pokaže svoju velikodušnost i plemenitost, pa mu mnogi zavide gledajući kako da mu, iz potaje, naude. Lavu se «diže griva na glavi» pri pomisli da bi ga neko mogao javno ismijati, zbog sitnice ili bitne stvari, svejedno. Ako imate nešto da mu kažete, gledajte se sa njim u četiri oka.

DJEVICA – Djevica ne strahuje toliko od bolesti koliko to njena okolina misli, jer uglavnom vodi računa o zdravlju bilo da se radi o načinu ishrane, životnim navikama ili redovnim posjetama zubaru. Njen pravi strah odnosi se na strah od gubitka kontrole nad sobom i svojim najbližima, jer Devica to doživljava kao svoju dužnost bez koje bi izgubila nevidljive konce «dežurnog nadzornika». Jer niko ne umije tako dobro sve da primijeti, da reaguje preventivno i da vam svakodnevno drži lekciju kako je čistoća pola zdravlja. I da joj je pri tom savršeno svejedno što vi prevrćete očima dok je slušate.

VAGA – Vaga je uvijek na oprezu, jer se plaši da vam se neće dovoljno dopasti ili je možda nećete ni primijetiti. Naviknuta na neprestanu pažnju i divljenje okoline, ma čime da se bavi, Vaga najviše strahuje od skandala ili javnog podsmijeha. Ona se takođe «grozi» i razgovora o bolestima, rezultatima laboratorijskih nalaza (ko zna šta će joj naći?), jer ume da bude veći hipohondar i od Djevice, ali teško to priznaje čak i samoj sebi. Često mašta o prepuštanju svim životnim zadovoljstvima bez ograničenja i griže savesti (posebno slatkišima), mada će pred drugima glumiti osobu koja svoj život drži čvrsto pod kontrolom.

ŠKORPIJA – Iako se malo čega plaši, jer je vrlo hrabar, a pri tom spreman da istrpi i bol i teškoće ma kakve one bile, i Škorpija ima svoju Ahilovu petu. Možda više nego bilo koji drugi znak, ona se plaši sopstvenog starenja, gubitka interesovanja od suprotnog pola i seksualne nemoći. Užasava ga pomisao da bi mu osoba koju voli mogla biti neverna, a da on to sazna od drugih ili da bi mogla da ga ostavi. Bilo koji oblik zavisnosti od nekog ili pomisao da bi mu neko mogao nametati zabrane, izaziva strah kod Škorpije, pa će svesno trpeti i mučiti sebe, samo da ne padne na tuđe jasle

STRIJELAC – Strijelac se plaši izdaje, spletki i intriga koje mu mogu zagorčati život naročito u poslu ma čime da se bavi, pa je zato vrlo oprezan, mnogo više nego što to izgleda na prvi pogled. Zabrinut je za ponašanje i način života svog emotivnog partnera, pa uvek pomalo sumnja u njega. Brinu ga njegova tajanstvenost i nedorečene namere, jer se pribojava saznanja do kojih bi mogao doći, ako malo «pročeprka» po njegovoj prošlosti. Strelac se takođe plaši nepravde i bilo kog vida nasilja, pa podsvesno zazire od predstavnika vlasti i uniformisanih osoba, mada će im to rijetko pokazati.

JARAC – Jarac strahuje od gubitka časti koja se po njemu ničim ne može meriti, jer nema te cijene kojom bi se mogla platiti. Više nego ijedan drugi znak, brine o zdravlju svog emotivnog partnera do te mjere da će se za njega žrtvovati i na uštrb sopstvene izdržljivosti. Jarac se uvek pomalo pribojava svega što dolazi iz drugih sredina, zemalja ili gradova, jer ga je teško nagovoriti na nešto u šta se nije svojim očima uverio ili o čemu nema mišljenje na osnovu sopstvenog iskustva. Pošto obično zna ili oseća ono što drugi ne znaju, Jarac se takođe plaši magije i «poruka» koje dobija iz svojih snova.

VODOLIJA – Ona se najviše plaši prosječnosti, osrednjosti ili upoređivanja sa bilo kim drugim, jer Vodolija je, ako ste slučajno zaboravili – jedinstvena. Iako djeluje nedodirljivo, pomalo arogantno i prepotentno, kao da joj niko ništa ne može, Vodolija itekako strahuje od gubitka profesionalnog ugleda, poštovanja svoje porodice i društvenog statusa, kojim god poslom da se bavi. Poniženje bilo koje vrste ili osiromašenje (pogotovo kao u onoj narodnoj «imao, pa nemao»), Vodoliju brine više od svega, pa čak i od bolesti (o kojima ne voli ni da priča). Zazire od vezivanja za kućne ljubimce (koliko god da ih voli), jer teško podnosi, ako ih izgubi.

RIBE – Ribe su jedan od najambicioznijih znakova, pa se najviše plaše gubitka autoriteta, ali više u profesionalnom smislu, nego u krugu svoje porodice. Ribe će teško odustati od karijere i uspeha, pogotovo kada im se jednom osladi taj osećaj moći, uticaja i finansijskih mogućnosti što im sve zajedno omogućava «gutanje manjih riba» od sebe. Strah da bi neko mogao da ih pretekne u nečemu ili bude bolji u trenutku kada se odlučuje o njihovom napredovanju, veći je od bilo kog drugog koji Ribe osećaju. Međutim, kolika god da je opasnost koja im preti, Ribe uvek – plivaju.

(aura.ba)