KO SE BOJI PRINCES KROFNI JOŠ?! Recept za kojim ćete poludjeti!

… Nema razloga vjerujte? Lako se pripremaju. Krem je divan, vazdušast i jako, al’ baš jako ukusan.? I jedna dobra vijest sve sastojke imate u kući: ulje, jaja, mlijeko, brašno i šećer! I jos uspijeva apsolutno svaki put, apsolutno svima, koji su pravili krofne po ovom receptu. To vam obećavam.
“Princes krofne moje svekrve “… to je dovoljno 🙂
Sastojci
Za tijesto:
3 šoljice (od 1 dcl) vode
1,5 šoljica ulja
3 šoljice brašna
4 jaja
Fil:
1 litar mlijeka
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
4 jaje
12 kašika brašna
Priprema
Pomiješati vodu i ulje, pa staviti da se kuha. Čim provri dodati brašno, intezivno miješajuci i brzo skinuti sa vatre da ni malo ne uvri. Ostaviti da se hladi, pa onda dodati jaja (jedno po jedno) i stalno miješati tj. miksirati.
Kašičicom (ili kroz špric za ukrašavanje torti) vaditi tijesto i ređati pleh obložen pek papirom. Praviti razmak između loptica, jer će prilikom pečenja narasti. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200-220 C oko 20 do 30 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatno-žutu boju. Za vrijeme pečenja krofnica rernu NE OTVARATI. Praviti razmak između loptica, jer će prilikom pečenja narasti.
Od 1 l mlijeka oduzeti 2 dl, pa u ostatak dodati vanilin šećer i staviti da se kuha. Sjedinitii jaja, šećer, brašno i mlijeko koje smo odvojili. Sve zajedno umutiti mikserom pa kuhati (kao puding) u proključalo mlijeko. Ohlađene krofnice sjeći vodoravno po sredini i filovati kremom.
Gotove krofnice posuti šećerom u prahu.

(Tanja Đorđević/aura.ba)