Ko pojede jednu hurmu, neće biti gladan, a ko pojede sedam, tog dana otrovi i crna magija mu neće moći naškoditi!

Datulja (Phoenix dactylifera) je oduvijek smatrana svetim drvetom božanskog porijekla, a u Bibliji simbolizira pravednika obasutog Božjim blagoslovom.

Hurma je predmet kultnog obožavanja najmanje 8000 godina i pratila je razvoj mnogih civilizacija svijeta (vidi mapu!) od starog Egipta, doline rijeke Ind i Mezopotamije. Njene sjemenke nadjene su na mnogim arheološkim lokalitetima Bliskog i Srednjeg istoka i Srednje Amerike, a neke su proklijale i nakon 2000 godina sto su bile pohranjene u drevnim grobnicama.

Od ove se tropske i suptropske palme, koja ima visoku krošnju od dvadesetak metara, koristi gotovo sve: mladi se listovi jedu kao povrće, a od njih se cijedi i sok koji služi za pravljenje alkoholnih pića; od ukusnih plodova pravi se jedna vrsta ljekovitog meda, koji simulira rad jetri i uvećava seksualnu moć; od mljevenih sjemenki pravi se ukusna ‘hurmina kahva’, a služe i za ishranu deva; starim se lišćem pokrivaju krovovi koliba, a drvo služi kao građa. Najveće plantaže na svijetu nalaze se u dolini Šat el Araba u Iraku.

Stari Egipćani nisu mogli ni zamisliti život bez hurme. Svakodnevno su je davali djeci da bi postala umna i da bi ojačala, a prilikom tradicionalnih mumificiranja i sahrana, mrtva tijela sapirali su hurminim vinom, a – kao opojno sredstvo – koristili su ga u ceremonijalnoj magiji, koja je pratila svaku sahranu.

S druge strane, u sumerskoj narodnoj farmakopeji koristio se svaki dio datulje, a sjeme i vlakna smatrani su moćnim amuletima koji štite od zlih sila i duhovnih napasnika.

Tko ujutru pojede jedan plod datulje, vjerovalo se, da do kraja dana neće ogladniti, a tko ujutru pojede sedam datulja, tog mu dana otrovi neće moći ništa naškoditi, a uz to biće i zaštićen od opčinjenosti i crne magije.

Sanjati datulju – sreća i blagostanje.

(Ahmed Bosnić)