“Ko je ubica?”: Kako je porota uz pomoć Ouija ploče donijela optužujuću presudu

Jedan sudski proces iz 1994. godine dospio je na naslovnice novina nakon što je otkriveno da su članovi porote koristili Ouija ploču za prizivanje duhova kako bi donijeli odluku o krivici optuženog.

Hotel u kojem se odigrao ritual

Suđenje koje je trajalo pet sedmica završeno je presudom da je britanski broker Stiven Jang kriv za brutalno dvostruko ubistvo Herija i Nikole Fuler u njihovom domu u Istočnom Suseksu.

  • Svi smo osjetili veliko olakšanje nakon što je suđenje okončano. Svi koji smo učestvovali u ovom suđenju smo zadovoljni presudom, jer kao što možete pretpostaviti, u čitav proces je uložen ogroman napor – rekao je tada detektiv Graham Hil.

Međutim, nekoliko sedmica nakon suđenja, otkriveno je da je nekoliko članova porote svoje mišljenje o krivici optuženog donijelo na osonovu informacije koje su dobili korištenjem Ouija pliče za prizivanje duhova.

Graham Hill

Prema tadašnjim izvještajima, četvero članova porote je jedne noći održalo tajni sastanak u hotelu Brighton Old Ship, gdje su korištenjem improvizovane ploče za prizivanje duhova, navodno stupili u kontakt sa duhom Herija Fulera – jednom od žrtvava ubistava.

„Ubio me Stiven Jang. Sutra donesite optužujuću presudu.“ – rekao je duh okupljenim porotnicima, a nekoliko njih je od šoka počelo plakati. Kada su završili, složili su se da nikome neće spominjati šta se desilo.

Ipak, njihova tajna je izašla na vidjelo, a ovaj incident je ostao upamćen kao jedan od najvećih slučajeva porotnika koji su prekršili svoje zakletve.