KLISTIRANJE: Da li i zašto ga provoditi, kako to izvesti, pomoću čega i koliko često? ČISTA CRIJEVA SU PREDUSLOV ZA DOBRO ZDRAVLJE

Hiljadama godina unazad se klistir koristio za čišćenje tijela tako da je to i danas aktuelno. Higijena tijela je važna, kako spolja, tako i unutar tijela, jer čišćenje se ne dešava samo od sebe.  “ U knjizi Volvganga Spilera pod naslovom “U crijevima vreba smrt” sve je kazno u naslovu, jer bez čistih i funkconolno zdravih crijeva nikada se nećemo riješiti brojnih zdravstvenih tegoba

Stručnjaci za ishranu vjeruju kako su čista crijeva preduslov zdravlja. Ako su na njihovim zidovima nataloženi ostaci hrane koju jedemo, vitamini, minerali i druge korisne tvari ne mogu doći u organizam pa od njih nema nikakve koristi. A nataloženi ostaci hrane mogu i naštetiti organizmu!

Možete se najzdravije hraniti, ali ako, sastojci te hrane koji su potrebni organizmu ne mogu doprijeti do vitalnih organa, od zdravih namirnica nema nikakve koristi. Najviše vitamina, minerala i drugih potrebnih tvari dolazi u organizam preko zidova u crijevima.

Kroz crijeva u organizam mogu doći i štetne, otpadne tvari. Zbog toga crijeva treba očistiti, ali pritom treba biti oprezan kako nekim pogrešnim postupkom ne bismo ugrozili zdravlje.

Redoslijed čišćenja

Čišćenje od otpadnih tvari ne smije dovesti do trovanja organizma zbog nepravilnog izbacivanja otpadnih tvari. Sva čišćenja moraju se obaviti pri dobrom zdravlju i ako imate jak imunološki sistem. Čišćenje ne smije opterećivati sisteme za izlučivanje u organizmu. Prije svega izbacuju se otpadne tvari koje se mogu izbaciti, a da se ne naruši navedeni sistem.

Najcjelovitiji je sljedeći redoslijed čišćenja: 1. Čišćenje debelog crijeva, 2. Čišćenje jetre i žučnog mjehura, 3. Čišćenje bubrega, 4. Čišćenje krvi, limfe, tekućine i 5. Čišćenje zglobova.

Energetski kanal debelog crijeva spada u jang-sustav. On je najaktivniji od 5 do 7 sati ujutro, a pasivan je od 17 do 19 sati. energetski kanal tankog crijeva spada takođe u Jang-sustav. On je najaktivniji od 13 do 15 sati, a pasivan je od 1 do 3 sata noću.

Čišćenje treba početi od crijeva. To je potrebno učiniti iz sljedećih razloga. Uzimanje lijekova uništava korisnu mikrofloru crijeva, naseljava je opasnim vrstama mikroflore, otpornim na lijekove i naročito na antibiotike. To remeti razmjenu materija i izaziva disbakteriozu (poremećaj u ravnoteži i funkciji crijevne mikroflore).

Od toga posebno stradaju djeca. Uzrok – odvajanje od majke pri rođenju, lišavanje bebe majčinog mlijeka. Zato za čišćenje crijeva treba primjenjivati ne samo posebne terapije, već se pridržavati pravilne ishrane, odstranivši prethodno disbakteriozu.

Za vrijeme čišćenja treba se hraniti bjelančevinama (meso, riba, jaja, orasi, razne sjemenke, bob, gljive), koje se jedu odvojeno od ugljikohidrata (hljeb i tjestenine, krompir, šećer i med) s razmakom od najmanje dva sata.

Navedeni proizvodi se mogu kombinirati s mastima, maslacem, kao i sa „živim“ proizvodima – povrćem i zeleni. Iz dnevnog obroka se isključuju mlijeko (njegov kazein se ne probavlja u organizmu), a privremeno i ostali mliječni proizvodi.

Ishrana i čišćenje

Tokom dvije nedjelje ujutro natašte na 1 sat prije jela pojesti (bez ičega) čehnu bijelog luka i čehnu uveče – 2 sata poslije jela. Znak izlječenja je prestanak nadimanja želuca poslije uzimanja hrane. Proces vrenja u želučano-crijevnom prolazu prestaje.

Čišćenje crijeva, borbu s disbakteriozom i posebnu ishranu treba početi istovremeno. Dok čistite crijeva, imajte na umu da su otpadne tvari na crijevima prouzrokovale slabost mišića crijeva i njihovu mlitavost. Da bi čišćenje od otpadnih tvari bilo prirodno i redovno, potrebno je u dnevni obrok uvesti kaše, crni hljeb i drugo zrnevlje, mekinje i puno svježeg povrća.

Oni će vašim crijevnim mišićima vratiti snagu, a sluzokoži vratiti sposobnost obavljanja funkcija. Sredstva za čišćenje treba uzimati samo u krajnjoj nuždi, budući da ona suše sluzokožu crijeva i uzrokuju naprsnuća.

Najrasprostranjeniji način čišćenja crijeva su klistiri. Za klistiranje treba uzimati svježu vodu koja je malo odstajala ili prokuhana (sobna temperatura 18°C) vodu. Takva voda pojačava peristaltiku crijeva. U vodu je poželjno dodati sok od svježe cikle (1-2 kašike na litar vode), malo zakiseliti limunskom kiselinom ili sirćetom(1 kašika) ili bilo kojom količinom vlastite mokraće.

Najpovoljnije vrijeme za pročišćavajući klistir je 5-7 sati ujutro ili 20-21 sat uveče. Nije poželjno raditi klistiranje ako pacijenti imaju visoku temperaturu, jaku glavobolju, ako osjećaju slabost, mučninu, nervozu želuca, pri pogoršanju hroničnih bolesti. Zatim kod srčanih i bubrežnih infarkta te u razdoblju nakon obavljene operacije.

Takođe ne valja raditi klistir kod bolesti debelog crijeva, u stanju premorenosti i stresa, kod bolova u stomaku. Ne preporučuje se ženama tokom trudnoće i dojenja i u vrijeme menstruacije.

Oprezno s učestalošću klistiranja

Pretjerano korištenje klistira nije preporučljiva i zato, jer možete postati ovisni o klistiranju. Možete se naviknuti na takav način pražnjenja crijeva, pa je moguće da se vaše crijevo i peristaltika ulijene i ne budu više sposobni izlučivati stolicu kako treba. Kada prekinete redovino klistiranje, pražnjenje crijeva postaje prilično neredovito.

Također s prečestim klistiranjem ispirete neophodne mikroorganizme koji se nalaze u crijevu. Povećava se i rizik od infekcije spolno prenosivim bolestima.

Odluka za ili protiv klistiranja je vaša. No prije nego što donesete konačnu odluku, ipak odvagnite sve pluseve i minuse. A ako se odlučite za klistiranje, činite to na siguran način.

NAJUČINKOVITIJE METODE DETOKSIKACIJE

1. Klistiranje vodom i limunovim sokom

U 2 litra tople prokuhane vode dodati kakšiku limunovog soka (ili 4-6% jabukovog sirćeta, ili sok od bilo kojih kiselih plodova, ili kiseli rasol od ukiseljenog kupusa). Prema ovoj metodi, smatra se da je kiseli rastvor potreban za normalizaciju kiselo-lužnate ravnoteže crijeva, jer se truležni procesi i procesi vrenja odvijaju u slabolužnatoj sredini.

Sve to naliti u Esmarhov lonac i objesiti ga na visini od 1,5 metar. Sa crijeva skinuti naglavak i namazati ga maslacem. Zauzeti koljensko-lakatni položaj, sa stražnjicom iznad ramena. Crijevo uvesti u debelo crijevo, što je moguće dublje, na 25-50 centimetara. U početku je dovoljno i 5-10 centimetara. Disati na usta, stomak mora biti opušten.

Terapiju je poželjno vršiti poslije izvršenja velike nužde: prvu sedmicu svakodnevno, drugu svaki drugi dan, treću svaki treći dan, četvrtu svaki četvrti dan i petu sedmicu jednom sedmično.

Posebna joga-vježba može pomoći fizički pripremljenim ljudima da duže zadrže vodu poslije uvođenja tekućine u crijeva, zahvaljujući čemu ispiranje želučano-crijevnog trakta postaje učinkovitije. Ta vježba naziva se uvlačenje trbuha. Nju jogisti cijene kao jednu od vježbi koja veoma povoljno utiče ne samo na fizički nego i na psihički razvoj čovjeka.

Vježba za stomak

Ovako ide: stati uspravno, noge raširiti u širini ramena. Duboko udahnuti, potom snažno izdahnuti. Zadržati disanje, napregnuti trbušne mišiće i energičnim pokretima uvuči stomak tako da se ispod rebara stvori udubljenje. Staviti ruke na kukove, malo saviti noge i blago nagnuti trup naprijed, ne savijajući se.

Pritom će se dijafragma lako podići. Ostati u tom položaju, zadržavajući disanje što je moguće duže. Zatim se opustiti, uspraviti se i obnoviti disanje.
Početi s vježbama 1-2 puta, postepeno dovesti broj vježbi do 7 puta.

Za ispiranje crijeva dobro je popiti nekoliko čaša zasoljene vode (sobna temperatura).

Navedenu terapiju napraviti naizmjenično u stojećem, sjedećem i ležećem položaju na lijevom boku, na lelđima, na desnom boku i čučeći, što omogućava dobro ispiranje vodom raznih dijelova probavnog trakta.

Biljne tvari

Neki su stručnjaci ukazivali na to da različite kiseline, koje se nalaze u nekim biljkama, npr. u pelinu, ružmarinu, koprivi, maslačku, hajdučkoj travi, kamilici, lišću od grožđa, djeluju protiv bakterija i da razaraju trulež otrova koji se nalazi u debelom crijevu. Zato se uvarci iz  smjesa tih trava preporučuju za „nalijevanje crijeva“.

Pri dospijevanju vode u crijeva nije rijedak slučaj da se javljaju bolovi, što je potpuno prirodno, budući na nagomilavanje otpadnih masa deformira položaj crijeva, napreže njegove zidove i izaziva neugodne osjećaje. Poslije oslobađanja debelog crijeva od gomile otpadnih tvari bolovi prestaju, a terapija klistiranja postaje laka.

Ciklus klistiranja poželjno je tokom prve godine napraviti četiri puta, a zatim jednom godišnje.

2. Klistiranje s emulzijom

PRVI NAČIN

Pripremiti 2 čaše toplog rastvora kamilice (1 kašiku suhih listova i cvjetova kamilice zavariti s 1 čašom prokuhane vode, ostaviti da stoji 10-15 minuta i dobiveni ekstrakt procijediti). Umutiti 1 žumanjak, uz dodavanje 1 čajne kašike sode bikarbone. Pomiješati rastvor kamilice, umućen žumanjak i 2 kašike glicerina ili vazelina.

DRUGI NAČIN

Jedan žumanjak umutiti sa 100 mililitara vazelinske masti (ulja), dodati 1 kašiku vode i sve dobro promiješati u 2 čaše toplog rastvora kamilice. Dobivenu emulziju unijeti u crijevo pri klistiranju. Zahvaljujući toj emulziji do pražnjenja crijeva doći će veoma brzo. Takvi klistiri posebno se preporučuju teškim bolestima.

3. Klistiri s mokraćom

Mokraća ne samo da ispire debelo crijevo nego zbog veće koncentracije soli od one u plazmi krvi, na račun osmoze „ispumpava“ vodu iz zidova debelog crijeva i iz okolnog prostora.

To dovodi ne samo do „otkiseljavanja“, već i do otkidanja taloga i „ispumpavanja“ sluzi iz trbušne duplje! Osim toga, mokraća djeluje kao slano sredstvo za čišćenje i, više od toga, ona je zasićena energijom koja je usmjerava na izbacivanje iz organizma – toga nema ni kod jedne druge tekućine.

Mokraća ima pH kiselu sredinu u koncentraciji koja je najpovoljnija za sam organizam, jer je stvorena u tom istom organizmu. Zato ne postoji opasnost od predoziranja – nekima je potreban više, drugima manje.
Mokraća, najbolje vlastita, ne može ništa nadražiti u organizmu, tačnije, ona otklanja nadražaj i liječi ga!

Opušta i stišće

U mokraći je voda. U njoj postoje vlastite tvari protiv bakterija, a hormoni, vitamini, mineralne tvari i bjelančevine najbolji su regeneratori sluzokože bilo kojeg dijela organizma.

Za klistiranje se može upotrijebljavati kako vlastita, tako i mokraća zdravih ljudi, naročito djece istog spola. Obavezno je treba koristiti u toplom stanju. Njena temperatura treba biti veća za 3 – 5°C od temperatura tijela.

Mokraća koja se čuva više dana, smatra se starom, i nju prije upotrebe treba prokuhati, ohladiti do 40°C i tek tada koristiti. Debelo crijevo se „opušta“ od toplog i stišće od hladnog, zato će u prvom slučaju tekućina dobro ulaziti u njega, a u drugom nepotpuno.

Još je učinkovitije klistiranje ukuhanom mokraćom, ali s njom treba postupati oprezno.

VAŽNO UPOZORENJE:

Neki liječnici ne preporučuju da se rade klistiri samo s mokraćom, budući da to može povećati kiselost. Mokraću, prema tom mišljenju, treba razblažiti vodom.

4. Kure čišćenja senom

Postoji odličan način da se obrambena moć stanica povećava čišćenjem crijeva i želuca senom (ekstrakt lišća drveta Cassia senna).

Čišćenje senom preporučuje se samo odraslima. Za djecu do 16 godina života takva čišćenja su zabranjena. Kura čušćenja traje sedam dana. Senu treba uzimati uveče. Pri uzimanju sene ponekad se može povećati temperatura tijela.

Tokom sedam dana treba sprovoditi sljedeću terapiju: uveče uzeti kašiku sene, preliti je čašom vode i kuhati (da ključa) na blagoj vatri 5 minuta. Skinuti tekućinu sa vatre i ostaviti da odstoji 20 minuta. Tekućinu procijediti kroz cjediljku. Piti kao čaj 1,5 – 2 sata poslije jela. Poslije toga ne treba ništa jesti.

PRVI DAN uzeti trećinu čaše uvarka. Ostatak sene čuvati u hladnjaku 24 sata i upotrijebiti je sljedeći dan uveče.

SUTRADAN ujutro obratiti pažnju na svoj organizam, posebno na bolove u stomaku. Pri jutarnjem pražnjenju crijeva treba doći do jakog pročišćavanja.

Pročišćavanje, premda jako, treba biti jednom u toku dana (ujutro). Možda će još jednom doći do pražnjenja crijeva. Ako se jave jaki bolovi, odnosno ako se ne možete odvojiti od wc-a, znači da dozu treba smanjiti. Ako je trećina čaše potpuno prihvatljiva doza, treba je povećavati.

NA KRAJU TERAPIJE (sedmi dan) poželjno je popiti punu čašu uvarka od sene.

VAŽNO: Ako se terapija teško podnosi, može se jedan dan propustiti, a zatim je produžiti. Ako se lako podnosi, produžiti je do 10 dana. Radi kontrole pridržavati se pravila: 1-2 pražnjenja crijeva s pročišćavanjem. Valja imati u vidu da je to veoma jaka ljekovita terapija, zbog čega je valja sprovoditi oprezno. To se posebno odnosi na ljude koji imaju čir na želucu.

Najbolje je posavjetovati se s liječnikom koji primjenjuje prirodne metode liječenja. Za vrijeme te terapije ponekad se izbacuju otpadne tvari koje su se godinama taložile u crijevima. Sena aktinvo čisti i bubrege, odstranjujući pijesak i kamenje.

Po završetku kure čišćenja senom javit će se osjećaji koji nastaju poslije čišćenja želuca i crijeva, na primjer, suzenje očiju. Ispod očiju, gdje počinje kanal želuca, javlja se čudan osjećaj koji brzo prođe. Kod nekih ljudi tog osjećaja uopće nema.

Senom se možemo čistiti jednom mjesečno. Pripremljeni i zdravi ljudi mogu sprovesti ozbiljno čišćenje u toku 1-2 dana, ali takvo čišćenje odgovara samo fizički zdravim ljudima.
Ako nismo uvjereni u neophodnost takvog čišćenja, ili ako tokom čišćenja osjetimo bilo koju opasnost, čišćenje treba prekinuti. Sljedeću kuru čišćenja primijeniti uz upotrebu blažih preparata, najbolje onih koji su predviđeni za čišćenje u dužem razdoblju.

Čišćenje glinom

Potrebno je primjenjivati čistu masnu glinu bez primjesa pijeska. Najbolje je koristiti glinu u jednom komadu. Istucati komad gline u prahu i prosijati ga kroz sito kako bi se oslobodila od nepotrebnih primjesa. Čist pripremljen prašak ostaviti da odstoji izvjesno vrijeme na suncu.

Glineni prašak rastvoriti u potrebnoj količini hladne vode i ispiti i vodu i glinu u malim gutljajima, nikako odjednom. Ako na dnu čaše ostane malo glinenog praška, na njega se može doliti još vode pa i to ispiti. Ne smiju se upotrebljavati metalne kašike.

Glineni prašak treba primjenjivati samo prije jela. Ako želimo primjeniti glinu s drugim napitkom, poželjno je to učiniti s ekstraktom metvice ili drugih ljekovitih trava, ali bez šećera. Može se dodati malo meda i nekoliko kapi limunovog soka. Glina se ne smije piti s mlijekom ili kafom. Ako se na početku primjene glinene vode jave zatvori – to je pokazatelj da je organizam zagađen. U tom slučaju tokom dana treba piti u malim gutljajima veliku količinu dovoljno svijetle glinene vode.

Crijeva i želudac se mogu čistiti glinom na dva načina.

PRVI NAČIN: pola čajne kašike glinenog praška rastvoriti u čaši tople prokuhane vode. Uzimati napitak ujutro i uveče na prazan želudac sedam dana. Poslije sedam dana povećati dozu glinenog praška do 1 kašike, a nakon sedam dana u čaši razmutiti supenu kašiku gline.

Četvrtu sedmicu uzeti glinene loptice. Loptice valjati u veličini približno 5×7 milimetara. Terba pojesti 10-15 takvih loptica za jedan obrok. Loptice se mogu zamijeniti rastvorom, pripremljenim od 2 supene kašike gline i čaše vode. Glinu u čaši treba brižljivo miješati.

Glina ima sposobnost da u sebe upija sve otrove i otpade, nagomilane u crijevima. Crijeva se čiste za 2-3  dana. Krajem prve sedmice uzimanja gline želudac se čisti. Na kraju druge sedmice veća količina gline pomaže da se sa zidova crijeva skinu slojevi nagomilane sluzi i truležnih ostataka hrane.

Osim toga, glina snabdijeva organizam potrebnim mineralima i mikroelementima koji dospijevaju u krv i počinju uticati na staničnu razmjenu izvan granica probavnog trakta, čisteći krv i izvlačeći nagomilanu nečistoći iz mišića, tetiva i krvnih žila.

Poslije prestanka

Organizam uspostavlja normalnu razmjenu tvari. Pritom se mogu javiti zastarjele bolesti kao što su učestalo lupanje srca, pojačani blagi bolovi koji već postoje, teškoće s mokrenjem, depresija i opća slabost organizma. Neugodni bolovi obično brzo prođu, budući da očišćena crijeva rade ispravno i ne truju organizam proizvodima prerade. Ne treba se bojati kriznih stanja jer su oni pokazatelj pravilnosti liječenja.

Čišćenje organizma glinom produžuje se i poslije prestanka uzimanja gline.
Poslije čišćenja fizičkog tijela glina čisti energetsko tijelo. U prosjeku proces potpunog čišćenja može trajati od 2 do 2,5 mjeseca. Poslije tog roka može se preći na povremeno uzimanje glinenih loptica, 10-15 komada srednje veličine jednom sedmično.

DRUGI NAČIN: uzeti 2-3 kašike praška od gline i rastvoriti ga u čaši tople prokuhane vode (umijesto glinenog rastvora mogu se upotrebljavati glinene loptice vleičine 1×1 centimetar, 10-15 komada 3 puta dnevno).

Kroz sedam dana količinu gline treba prepoloviti (1-1,5 supena kašika na čašu vode 2 puta dnevno). Glineni rastvor (loptice) treba uzimati jujutro natašte i uveče 2 sata poslije večere. Poslije uzimanja gline uveče ne treba više ništa jesti, jer hrana koči proces čišćenja.

Treće sedmice treba uzeti blagi rastvor: 1 čajna kašika gline sa čašom vode. Taj rastvor gline potreban je kako bi se uspostavila slana i mineralna ravnoteža u organizmu. Rokovi uzimanja rastvora gline mogu se skratiti do sedam dana, ako se navedene doze gline uzimaju po 3 dana.

Po završetku te vrste čišćenja treba barem još sedam dana piti slab rastvor gline u vodi: pola čajne kašike gline sa čašom vode, 2 puta dnevno, ujutro – natašte.

Ovaj način čišćenja može pomoći ljudima kod kojih je bolest pogoršana, a takođe i djeci.

(aura.ba)