Klimatske promjene: RIBE IZ JADRANA BJEŽE 1.000 KM DALJE, A DOLAZE ONE IZ TOPLIJIH MORA!

Riblji svijet u Jadranu je pred totalnim kolapsom, samo je pitanje trenutka kad će najveći dio Jadrana postati velika “mrtva zona” kao što već postoje sasvim opustošena područja bez života.

Stotine vrsta riba i školjaka na sjevernoj Zemljinoj hemisferi bit će prisiljene migrirati prema hladnijim morima na sjeveru kako bi preživjele klimatske promjene. Ne treba imati doktorat iz bilo kojeg područja ekonomije ili marobiologije za shvatiti da će to biti težak udarac na prirodnu ravnotežu, a onda i za ribarstvo. Jedno istraživanje u naučnom časopisu PLOS ONE predviđa da će samo iz mora uz Sjeverne Amerike, zbog globalnog zagrijavanja atmosfere, tako i mora, narednih godina prema sjeveru pobjeći čak oko 700 vrsta riba i drugih morskih organizama.

Pritom, kažu, migracije će biti sve samo ne zanemarive, u prosjeku čak 1.000 kilometara prema sjeveru. Dr. James Morley koji je vodio istraživanje, s kolegama je proučavao 16 različitih klimatskih modela, od onih krajnje konzervativnih u odnosu na posljedice od klimatskih promjena, do onih s najgorim predviđanjima klimatske kataklizme uslijed industrijskog ispuštanja CO2, odnosno zagađenja fosilnim gorivima. Njihovo istraživanje ne donosi apsolutno nikakvu utjehu.

Ispostavilo se da su predviđanja koja se navode u Pariškom klimatskom sporazumu. Što se tiče posljedica po život u moru i Jadranskog mora u toj priči, prema izvještajima organizacije Global Fishing Watch koja je utvrdila razmjere prekomjernog izlova ribe diljem svijeta, i ovdje su loše prognoze.

U isto vrijeme Science je objavio članak s podatkom o čak 55 posto površine svjetskih okeana koji su prekomjerno izlovljeni. Još 2015. aktivisti iz WWF za Hrvatsku su govorili da je u Jadranu prekomjerno izlovljeno čak 93 posto ribe. WWF je 2016. otkrio da je mediteranska sabljarka pred potpunim istrebljenjem u Jadranu. Ova riba može narasti i do 150 kilograma mase i četiri metra duljine, a danas se kulinarski, kao, majstori reklamiraju s pripremom jela od pet kilograma teških sabljarki.

Pojavio se još jedan problem: od 2011. u Jadran je doselilo čak 16 novih vrsta riba, redom tropskih, koje će, ukoliko se uspiju Jadranom i proširiti, katastrofalno zaprijetiti autohtonim vrstama. 14 od svih tih stranih vrsta iz posljednjih godina do Jadrana su stigle preko Sredozemlja gdje su stigle iz Crvenog mora kroz Sueski kanal.

U Jadranu više nema obale u dužini većoj od 500 metara koja bi bila neoštećena, svjedočio je nedavno ribar Igor Kralj iz Baške Vode. Riblji svijet u Jadranu je pred totalnim kolapsom, samo je pitanje trenutka kad će najveći dio Jadrana postati velika “mrtva zona” kao što već postoje sasvim opustošena područja bez života.
Prije nekoliko godina profesor Jakov Dulčić objasnio da se Jadran ubrzano mijenja tokom posljednje dvije decenije.

Jadransko more pretvara se sve više u tropsko zbog zatopljenja uslijed klimatskih promjena. Tokom posljednjih pola vijeka u Jadranskom moru nestalo je 34 posto riblje populacije i 41 posto sisavaca. Klimatski i samouništavajući ribarski faktori pritom su glavni, ali ne i jedini. Osim toga po riblji svijet pogubni su i zagađenje te uništenje staništa. I dok se posljednjih godina čuje kako je ribe po ribarnicama više nego ikada, činjenica je da je ta riba sve sitnija.