KLEOPATRINI SAVEZNICI ZDRAVE, LIJEPE I MLADOLIKE KOŽE

 Najpoznatija egipatska kraljica bila je oličenje ljepote i dobro je poznato da je rituale za njegu smatrala esencijalnim.

Civilizacija drevnog Egipta je jedna od najinovatinijih u Starom vijeku. Pored toga što su imali revolucionarne ideje u arhitekturi, astronomiji i brojnim drugim oblastima, ovaj drevni narod pažljivo je njegovao i svoju kožu.

Faraoni i vladarke poput čuvenih Nefertiti i Kleopatre pažljivo su osmišljavali svoj izgled – zna se da su Egipćani jedni od prvih naroda koji je počeo da koristi šminku. Čak i u drevna vremena, mladalački izgled je bio imperativ.

Otkrivamo pet bjuti savjeta protiv starenja koji dolaze iz daleke istorije, ali su veoma aktuelni i danas. Ovim jeftinim biljakama i namirnicama su se drevni Egipćani borili protiv bora.

 

 

Aloe vera

Još je Kleopatra, najpoznatija egipatska kraljica, koja je bila oličenje ljepote, aloe veru smatrala ključnim sastojkom svoje bjuti rutine. Aloe Vera ima svojstva koja pomažu u zatezanju kože. Hrani vašu kožu iznutra, hidrira je i vraća joj elastičnost. Odlična je u borbi protiv bora i fleka i obećava blistavi izgled.

Dnevna doza aloe vere učiniće čuda za vašu kožu. Iako je uvijek najbolje izvaditi malo gela iz svježe biljke aloe vere, možete kupiti i proizvod sa visokim udelom ovog sastojka. Međutim, uvjerite se da je svjež i da mu nisu dodate nikakve hemikalije. Dakle, uvijek se odlučite za organsku verziju proizvoda.

Smirna

Ova mirišljava smola je moćan, ali manje poznat sastojak iz egipatskog svijeta ljepote. Egipćani je i danas široko koriste, ali izgleda da ostatak svijeta nije upoznat sa čudima smirne i njenim svojstvima protiv starenja. Smirna nije ništa drugo do smola sa nekoliko mirisnih stabala i ima brojne namjene u egipatskoj medicini i parfimeriji.

 

Osim što je poznata po svojoj upotrebi kao analgetik, takođe je korisna u liječenju čireva, prehlade, bolova kod artritisa, sifilisa i grčeva. Smirna je bogata prirodnim vitaminima A, B, C, D i K, osim toga je odličan izvor hranljivih sastojaka poput kalijuma, kalcijuma i magnezijuma. Redovno korišćenje smirne na licu ga podmlađuje, čini da rane zarastaju i sprječava bore.

 

Umasirajte je na lice kako biste poboljšali cirkulaciju, ten i čvrstoću kože.

 

Ružina vodica

Danas je ružina vodica veoma popularan bjuti sastojak, kako zbog arome, tako i zbog čuda koja čini vašoj koži. Redovna primjena ružine vode može učiniti čuda za lice. Ružina voda je takođe odlična u borbi protiv enzima elastaze i kolagenaze, koji nanose štetu vašoj koži.

Pored toga, takođe je moćan lek za crvenilo, iritaciju, mrlje i fine linije na vašoj koži. Izgledaćete svježe baš kao pupoljak ruže.

Bademi

Šaka badema dnevno čini vas pametnijim. Ali da li ste znali da dobrota badem nije dobar samo za vaš mozak? Ima sjajna svojstva koja koriste i vašem licu, koži i kosi.

Odličan je sastojak protiv starenja jer smanjuje bore, hidrira kožu i čini je mekom. Pored toga, uklanja i nečistoće iz pora i sprječava pojavu akni i bubuljica. Svakodnevno umasirajte nekoliko kapi bademovog ulja na lice i brzo ćete uočiti efekat.

 Avokado

Ovo je jedan magičan sastojak protiv starenja koji možete i da jedete i da nanosite na lice. Kaže se da redovna konzumacija avokada značajno poboljšava zdravlje kože i kose. Sa vitalnim hranljivim sastojcima i brojnim antioksidantima, izuzetno je koristan za vašu kožu i značajno smanjuje efekte starenja.

Međutim, ako niste veliki ljubitelj avokada, možete ga umjesto konzumacije nanijeti na lice. Vitamini K, C, E i A u avokadu pomažu vam u borbi protiv negativnih znakova starenja. Dakle, napravite od njega masku za lice ili redovno masirajte ulje na lice ili uključite avokado u svoju ishranu. Izbor je na vama!