Kivi: vitaminsko čudo koje liječi ali samo se dva dnevno smiju pojesti!

Kivi je kinesko nacionalno voće. Tamo kivi zovu Yang Tao, odakle su ga misionari početkom 20-og stoljeća prenijeli na Novi Zeland, a zatim se proširio cijelim svijetom. Na Novom Zelandu je kivi dobio ime po istoimenoj ptici s tog otočja.

Kivi zovu i biljkom vječne mladosti i zdravlja jer sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih tvari koje blagotvorno djeluju na ljudski organizam. Tako u 100 grama kivija ima i do 300 miligrama C vitamina, 174 miligrama A vitamina, a sadrži i znatne količine vitamina iz grupe B. Osim toga ima i dosta kalcija, željeza, fosfora, magnezija i drugih minerala, prenosi Azra.

Neki nutricionisti smatraju kivi “supervoćem” jer posjeduje idealnu ravnotežu između minimalnog broja kalorija i maksimalnog ljekovitog učinka na organizam. Zahvaljujući visokovrijednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, regulira krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa. Također, kivi snižava holesterol, neutralizira slobodne radikale i uklanja toksine iz organizma.

Redovnim konzumiranjem svježeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 posto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zacjeljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji željeza, a pozitivno djeluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crijevima. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nježnom, regulira lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Preporučuje se konzumirati kivi svakodnevno, ali ne više od dva komada jer u protivnom kivi može izazvati alergije.