KIŠOBRANI JEDINA ZAŠTITA OD NAPADA VRANA: NE MOŽE VAS KLJUNUTI U GLAVU!

I ovog proljeća u urbanim sredinama vrane napadaju prolaznike. Nisu podivljale, ali u odbrani mladih kljucaju direktno u glavu. Prije toga zagrakču…

Kao u prizorima iz čuvenog Hičkogovog horor filma „Ptice“ svakog maja vrane napadaju ljude u gradskim sredinama. Najveći napadi u Sarajevu zabilježeni su na Vilsonovom šetalištu i Dobrinji. Vrane prvo zagrakču, a onda brzinom vjetra se spuste na prolaznike i kljucaju ih u glavu.

Ne štede ni djecu. Juče na Dobrinji, ne znajući šta će joj se desiti, majka je pokazivala svojoj djevojčici vranino pile, koje je tek pokušavalo da leti. U tom trenutku vrana je napala i majku i dijete. Srećom, sve se završilo bez većih posljedica po dijete, a majka je zadobila nekoliko povreda po glavi.

Mnogi građani prijavljuju napade i Hitnoj pomoći. Stručnjaci pozivaju na oprez i objašnjavaju da se razlog za ovakvo agresivno ponašanje ptica zapravo krije u želji da se zaštite mladunci. One napadaju ljude u blizini gnijezda jer se boje za svoje mladunce, koji u ovo vrijeme nevješto polijeću ili ispadaju iz gnijezda na ulicu.

Prije napada vrana prvo snažnim graktanjem šalje upozorenje, a onda se ustremljuje na potencijalnu prijetnju s ciljem lažnog ili pravog napada.

Kako se zaštititi od napada?

Najbolja zaštita je kišobran ili neko drugo sredstvo kojim se može odbraniti od potencijalnog napada. Takođe, treba se što prije, bez panike i naglih pokreta, udaljiti.

Stručnjaci savjetuju ljudima, ukoliko u njihovom kraju ima mnogo drveća i gnijezda vrana, da obavezno nose šešir ili kapu na glavi da bi se izbjegle ogrebotine ili teže povrede.