Kiselost organizma je preduslov za dobro zdravlje: Preventiva raku, ali i lijek za brojne tegobe!

Kiselost organizma vodi do pada imuniteta, upalnih stanja te brojnih oboljenja. Može uzrokovati pretilost i dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hronični umor, osteoporozu, artritis, tegobe s mokraćnim mjehurom i bubrezima…

 

Godine 1931. njemački naučnik Oto Varburg otkrio je da bazna sredina uništava ćelije raka, za šta je dobio Nobeovu nagradu mada, prema ovom otkriću, kiselost oganizma ne predstavlja prvobitan uzrok onkoloških oboljenja, kako mnogi smatraju. Tim prije, činjenica da ćelije raka ne mogu da opstanu u baznoj sredini usmjerava naše dalje djelovanje.

Današnja ishrana uključuje obilje prerađene hrane, mesa, mliječnih proizvoda, jaja, bijelog brašna, šećera i gaziranih sokova. Stoga ni malo ne čudi što većina ljudi ima blago ili vrlo kiselo stanje organizma.

Da bi vaš organizam mogao dobro obavljati sve tjelesne funkcije, pH-vrijednost tjelesnih tekućina mora biti blago lužnata. Ako pH-vrijednost vaše krvi iznosi oko 7,3, vi ste zdrava osoba, a padnu li te vrijednosti ispod 7,0, imate kiselo stanje organizma.

Na pH-vrijednost utječe ne samo hrana, nego i razni procesi koji se odvijaju u organizmu – probava, disanje, izlučivanje tjelesnih tekućina i drugi metabolički procesi.

Na primjer, tokom probavljanja hrane, želudac luči kloridnu kiselinu, a gušterača – lužnate bikarbonate. Ako dođe do poremećaja tih probavnih sokova, narušava se pH ravnoteža u vašem organizmu.

To može rezultirati acidozom – kiselim stanjem, ili alkalozom – lužnatim stanjem organizma, koje je puno rjeđe. Kiselost organizma vodi do pada imuniteta, upalnih stanja te brojnih oboljenja. Može uzrokovati pretilost i dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hronični umor, osteoporozu, artritis, tegobe s mokraćnim mjehurom i bubrezima…

Kiselosti organizma pridonosi i pušenje te uzimanje farmaceutskih lijekova, umjetnih zaslađivača i konzervansa.

S obzirom da je kiselo stanje organizma siguran put do brojnih bolesti, što prije uvedite promjene u vaš jelovnik!

 

Kako ishranom promijeniti pH vrijednost krvi i učiniti je alkalnom?

 

Da biste poboljšali pH balans krvi i da biste je učinili više alkalnom potrebne su vam samo male promjene u ishrani.

 Pijte sokove od svježeg povrća u koje ćete dodavati prah od zelene trave i na taj način ćete dobiti veoma alkalno piće sa kojim bi trebalo da započnete dan.

Drugi način jeste da svakodnevno pijete nekoliko čaša vode sa svježe cijeđenim sokom od limuna. Limun je veoma kisela voćka, ali kad se probavi i asimilira u organizmu ima alkalno djelovanje i zato je on jedna od najboljih alkalnih namirnica u prirodi.

Treći način da promijenite pH vrijednost jeste da jedete suhe smokve i grožđice koje spadaju među najalkalnije nanirnice. S druge strane trebalo bi da izbjegavate banane jer povećavaju kiselost.

Pijte biljne čajeve koji su uz dodatak svježe cijeđenog limuna najbolji izbor. Izbjegavajte konzumaciju kafe, gaziranih sokova i piva.

Primjeri iz ordinacije dr. Jenesen

Doktorka Jekaterina Jensen iz Sankt Peterburga, koja je inače i dijetolog, istražuje ovu teoriju još šire. Ona radi na klinici i ima mogućnost da pomoću ispitivanja krvi pod mikroskopom procjeni rezultate baznih dijeta.

Doktorka Jensen smatra da alkalizacija organizma, koja podrazumijeva ishranu uz promjenu načina života, može da izliječi praktično sve bolesti! Evo nekoliko primjera iz njene prakse.

Spas od gihta

Muškarac, 63 godine. Dijagnoza: giht. Analiza krvi je pokazala da je nivo njegove kiselosti pH 5-6, a normalan je 7,36 je veća vrijednost, to je manja kiselost).

Bolesniku je određena dijeta s akcentom na proizvodima koji prave baznu sredinu u organizmu. Poslije dvije nedjelje nivo kiselosti je bio 7,3 a bolovi su prestali! Rezultat je na njega ostavio snažan utisak, tako da je nastavio da se hrani po principu 80/20 (80% bazne hrane i 20% ostalih „životnih radosti“). I evo, već pet godina nije imao nijedan napad gihta.

Liječenje migrene

Žena, 47 godina. Dijagnoza: migrena. Nikakvi lijekovi nisu pomagali protiv bolova. Njen rN nivo bio je 5,5 (veoma kiselo!). Ona je rukovodilac, život joj je isplaniran u minut, i na samo pominjanje izmjena u israhni počela je da se nervira. Tada joj je predloženo da jednostavno, u vodu doda alkalne kapi. Poslije mjesec dana prošla je glavobolja, ali i nesanica. Njen pH nivo bio je 6,9.

Mada, moramo naglasiti da alkalizavija orgnizma nije univerzalan lijek. U liječenju bilo koje bolesti važno je sve: način života, ishrana misli, raspoloženje. Ukoliko pati jedno, ostalo može samo da nadknadi nedostatke, nikako i da dovede do potrebnog rezultata.

15 znakova koji ukazuju na kiselost organizma:

  1. umor i niska razina energije
  2. oslabljen imunitet
  3. osjetljivi desni i zubi
  4. kratak dah i kašalj
  5. išijas i ukočen vrat
  6. glavobolja i pospanost
  7. povraćanje, mučnina, proljev
  8. upale mjehura i bubrega
  9. bolni mišići i zglobovi
  10. lupanje srca
  11. ubrzano starenje
  12. pretilost i dijabetes
  13. nakupljanje mliječne kiseline u mišićima
  14. alergije i akne
  15. rast gljivica u organizmu, poput Candide

Pravila alkalizacije organizma

Baveći se alkalizacijom organizma, osluškujte sebe kao biste vidjeli ima li u organizmu pozitivnih promjena. Ipak je sve individualno. Ali sigurno je da ćete, čak i kad se samo upoznate s principima alkalizacije, shvatiti da će vam biti bolje. Zbog čega? Procijenite sami…

Krećite se

Vježbanje pokreće procese čišćenja i metablizma u organizmu, što znači da i uspostavlja ravnotežu kiselina i baza. Mada, pretjerano opterećenje uništava mišiće. Zato je bolje dati prednost šetnjama, vožnji bicikla, đogingu, plivanju, jogi, pilatesu i gimnastici. Najvažnije je da budete redovni.

Naspavajte se

Ukoliko ste neispavani, aktiviraju se mehanizmi stresa i započinju neželjeni procesi oksidacije u ćelijama, što i dovodi do kiselosti organizma. Zato, spavajte najmanje sedam sati dnevno.

Pijte vodu

I to dva litra čiste vode dnevno. Mnogi žive s bolovima u leđima ili migrenama, bez energije, ali obična voda može osloboditi ovih problema. Zašto je ona potrebna za alkalizaciju? Zato da bi se normalno odigravali svi procesi metabolizma. Ukoliko, jednostavno, ne možete da popijete toliko vode, dio možete zamijeniti biljnim čajem (nezaslađenim).

Dišite dublje

Disanje aktivira procese metabolizma, kao i onaj dio nervnog sistema koji tijelu šalje signal da je stres iza vas. Zato svakodnevno napravite po dvadeset dubokih udaha i izdaha koji pokreću cijelu trbušnu duplju i grudni koš.

Emocionalna ravnoteža

Stres aktivira procese oksidacije. Stoga počnite da meditirate. Ipak su naši strahovi samo briga za budućnost ili sekiracija zbog prošlosti. Meditacija nas uči da se vratimo u sadašnjost i ne nerviramo se zbog sitnica. Svako treba da odabere način opuštanja koji njemu prija (kupke, hobi, boravak u prirodi…).

Uključite u ishranu korisne masnoće

Biljne masnoće su zalog toga da će ćelijska membrana ostati propustljiva, omogućujući korisnim supstancama da prodru u nju. Uključite u ishranu hladnocjeđena ulja, orašaste plodove i sjemenke.

 Jedite bazne proizvode

Superbazni proizvodi su: voda, biljni čaj, zeleni smuti i sok od povrća (zeleniša), krastavac, stabljike celera, jarkozeleno povrće (sve vrste kupusa i zelene babure, mladi luk), šinat, bijeli luk, peršun, avokado, klice, prirodna morska i himalajska so (upravo balans natrijuma i kalijuma omogućava ćelijama da se „napiju“ vode; ukoliko nešto nedostaje, ćelije će biti dehidrirane, bez obzira na dva litra vode dnevno).

Blago bazni proizvodi su: bosiljak, korijander, đumbir, kurkuma, tikvice, patlidžan, praziluk, mrkva,  rotkvice, cvekla, babura, komorač, paradajz, sve vrste salate i rukola, limun i limeta, mahunarke.

Čišćenje po metodi Džingis-Kana

(gutanje cijelog čehna bijelog luka)

Zanimljiv je način čišćenja organizam bijelim lukom, poznat kao Džingis-kanova metoda. Poznato je da je Džingis-kan naređivao vojnicima da progutaju veliku količinu čehni bijelog luka ne žvačući ih, a sve to da ne bi bolovali.

Zahaljujući tome, organizam se oslobađao parazita, a s njima su nestajale i mnoge bolesti.

Na Tibetu se i dan-danas praktikuje ova metoda.  Provodi se na slijedeći način:

Uveče očistiti glavicu bijelog luka, samljeti je, a zatim progutati bez žvakanja, i uz to popiti bilo koji sok.

Možete i samo progutati manju čehnu, bez mljevenja. Poželjno je da prije toga pojedete jabuku ili dvije kašike kiselog kupusa.

Proceduru možete sprovoditi svakodnevno mjesec dana. Prvo uzumajte manje glavice luka, a s vremenom povećavajte dozu dok ne dođete do velike glavice.

Naučno je dokazano da tinktura bijelog luka zaista čisti krvne sudove i rastvara pločice holesterola. Odličan je prirodni antibiotik i uništava sve bakterije i gljivice (uključujući i kandidu u želucu). Mada, sam bijeli luk može da iritira sluzokožu gastrointestinalnog trakta.

Kontraindikacije: ova metoda čišćenja ne odgovara osobama s gastritisom, kolitisom i onima koji su skloni erozivno-ulceroznim procesima u želucu i na dvanaestopalačnom crijevu.

VAŽNO JE ZNATI: Limun ne povećava kiselost organizma!

Neka vas termin “kiselo” ne zavara. To što je neka namirnica kiselog okusa ne znači da pridonosi kiselosti organizma – često je upravo suprotno.

Na primjer, limun je okusom vrlo kiseo, no njegovom razgradnjom u probavi stvara se lužnato stanje.

S druge strane, slatkiši i meso, koji nisu kiselog okusa, pridonose acidozi jer se njihovom razgradnjom u krv otpuštaju sastojci ili tvari koje zakiseljuju organizam.

 

/aura.ba/

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!