Kiseli kupus: Hrana i lijek

Kiseli kupus predstavlja pravo bogatstvo kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra. Sadrži manje količine natrijuma i povoljan odnos kalcijuma i fosfora, osigurava maksimalno iskorištavanje kalcijuma u organizmu i čini ovu namirnicu vrlo korisnom po naše zdravlje.

Kupus je jedna od rijetkih, ako ne i jedina, prirodna namirnica gdje je čovjek uspio da poboljša, odnosno da joj poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja.

Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla.

Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.
Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kupus po sadržaju vitamina C može mjeriti s limunom i narandžom (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C).

Pored toga, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg bjelančevine uopšte ne bi bile iskorištene.

Takođe, dobar je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, cjelokupni metabolizam i razmjenu materija u mozgu.

Rasol
Ovo je lijek za sve tegobe u vezi s probavnim traktom i smanjenjem oteklina na zglobovima. Malo je poznato da sok od sirovog kupusa ne samo da je bogat vitaminom C, već je i ljekoviti napitak širokog spektra.

Naime, eksperimentalno je dokazano da se sokom od svježeg kupusa uspješno liječi čir na želucu i upala debelog crijeva. Sok od svježeg kupusa podstiče razmjenu materija u ćelijama i povoljno djeluje na sluzokožu crijeva.

Pomiješan sa sokom od mrkve i repe, rasol, je odličan napitak za osobe koje imaju manjak kalcijuma. Takođe se preporučuje ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Ljekovita svojstva kupusa:
Poboljšava raspoloženje
Organizam čini otpornim na stres
Aktivira razmjenu materija u mozgu
Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
Stimuliše rad ćelija i djeluje podmlađujuće
Pomaže kod izgradnje kostiju
Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi
Jača imunitet i povećava snagu mišića
Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Kiseljenje kupusa

Sastojci

30 kg kupusa
2 kg soli
voda po potrebi
Priprema

Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštećenih listova i oštrim nožem korijen. Napravljeno udubljenje ispuniti solju.

Dno bureta posuti solju i na to slagati posoljene glavice kupusa, u prostore između glavica staviti četvrtine kupusa ili po želji još manje dijelove. Može se i naribati kupus, posoliti i staviti u plastične vrećice, koje se zatvore i izbuše na više mjesta, te i njih staviti između glavica.

Na poredane glavice posuti preostalu so i naliti vodu da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav jer će se njegov volumen smanjiti pa će “potonuti” pod pritiskom kamena koji se preko daščice ili plastičnog poklopca stavlja na vrh.