Kinezi izgradili 100 farmi babašvaba: BUBAŠVABINI LIJEKOVI SU SVE TRAŽENIJI

Da li znate zašto farmacetutske kompanije kupuju milijarde insekata godišnje, naročito u Kini i na istoku Rusije?

Od sušenih insekata prave preparate protiv raka i side. Štaviše, naučnici su pronašli način da dobiju kristale mlijeka kojim ženke bubašvaba hrane mladunce. Nutricionisti smatraju ovaj proizvod potencijalnim superfudom.

Tradicionalni kineski lijekovi na bazi pilećih nogu i jelenjeg penisa postaju sve manje dostupni zbog nedostatka sirovine, zato farmaceutske kompanije traže alternativu – jeftinu i efikasnu. U tome im pomažu naučnici koji sprovode studije na temu ljekovitosti različitih vrsta insekata – između ostalog i bubašvaba.

Ispostavilo je da su bubašvabe pravo blago za farmaceutsku industriju. Prema najnovijim istraživanjima, preparati od bubašvaba mogu se koristiti u liječenju raka i side.

Ovi lijekovi imaju takođe i podmlađujuci efekat. Osim toga, oni podstiču regeneraciju oštećenih tkiva, potpomažu zarastanje čireva i bore se sa upalama. Zvanična statistika tvrdi: preko 40 miliona Kineza je već izliječeno od različitih bolesti nakon uzimanja lijekova od bubašvaba.

Sirovina za čudesne eliksire od bubašvaba dobija se na jednostavan način: insekti se obično ubijaju u rezervoarima sa ključalom vodom, suše i melju. Prah od bubašvaba je jeftin izvor proteina i zato služi kao zamjena za meso.

Kozmetičke kompanije cijene krila bubašvaba koja su po sastavu slična celulozi. Ali najneobični proizvod od bubašvaba je mlijeko ženki. Institut za biologiju matičnih ćelija i regenerativnu medicinu u Bangaloreu, zajedno sa drugim institutima u Indiji, razmatra mogućnost uzgajanja bubašvaba baš zbog njihovog mlijeka.

Kod živorodne vrste bubašvaba ženka hrani mladunce supstancom sličnom mlijeku sisara. To su sitni kristali koji sadrže esencijalne aminokiseline, vitamine, minerale i druge korisne materije. Dokazano je da mladunci ove vrste znatno nadmašuju srodnike po brzini rasta i vitalnosti. Naučnici smatraju mlijeko od bubašvaba potencijalnom superhranom za ljude.

Insekti se uzgajaju u industrijskim razmjerama, i to ne samo u medicinske već i u ekološke svrhe: bubašvabe, svejedno, uspješno rješavaju problem recikliranja otpada.

Zbog velike potražnje za bubašvabama, uzgoj ovih insekata je postao veoma unosan biznis. Svaki dolar investiran u farmu bubašvaba donosi vlasniku osam dolara čiste dobiti. Cijena bubašvaba trenutno dostiže čak 44 dolara po kilogramu.

Jedna farma sa milijardu insekata svakodnevno prerađuje 50 tona otpada od hrane. Trenutno u Kini postoji oko 100 farmi bubašvaba. Najvece preduzeće uzgaja šest milijardi insekata godišnje. Za održavanje optimalnih uslova na farmi, koristi se sistem vještačke inteligencije.

Međutim, mnogi preduzetnici često kriju koga tačno uzgajaju na svojim farmama, i obično koriste eufemizam “posebna poljoprivreda” kako bi sprečili negativne reakcije susjeda. Glavni problem takvih farmi je opasnost od bjekstva insekata, što bi, prema riječima Zu Čhaodonga, profesora na Institutu za zoologiju u Pekingu, moglo dovesti do katastrofe.

U avgustu 2013. godine, više od milion bubašvaba pobjeglo je sa farme u provinciji Jiangsu: insekti su umakli iz neregistrovane zgrade, koja je počela da se ruši kada je farmer izašao na ručak. Da bi ubili bjegunce i spriječili vanrednu situaciju, preduzetnici su morali da pribjegnu pomoći vlasti.

Ali bez obzira na postojeći rizik, u Kini se svake godine otvaraju nove farme bubašvaba. Štaviše, i Rusi na Dalekom Istoku već su počeli po primjeru Kineza da gaje bubašvabe i da prave od njih lijekove protiv različitih bolesti.

Recept za vječitu mladost
Bubašvaba za vječitu mladost: “Tri bubašvabe dnevno prije jela” – ljekarski recepti poput ovoga u Kini nikoga ne čude.