Kinesko selo Huaxi: U njemu žive samo bogataši ali odavde ne smiju otići!

Kinesko selo Huaxi, smješteno u pokrajini Jiangsu, potpuno opravdano nosi naziv “Selo bogataša”. Neboder na 72 sprata, helikopteri na nebu, tematski parkovi i luksuznih vila koliko vam duša poželi, neobičnije selo na cijelom svijetu zasigurno ne postoji. 


Svaki od 2 hiljade stanovnika, koliko ih ovdje službeno živi, ima više od 140 hiljada dolara na bankovnom računu i živi u luksuznoj vili. Zapravo, svi žive u potpuno identičnim vilama.

Ipak, postoji kvaka.  Ako selo napustite i odlučite se preseliti negdje drugdje, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno, vilu pa zbog tog pravila gotovo niko ne smije napustiti selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici. Većina stanovnika radi sedam dana u sedmici pa se postavlja pitanje gdje uopšte mogu potrošiti sav taj novac? Samo u Huaxiju!

Prije 30-ak godina ovo je selo bilo samo jedno od siromašnih kineskih sela, s populacijom od 600-tinjak stanovnika. No tad se ukazao visoki partijski dužnosnik Wu Renbao i donio plan koji je trebao donijeti prosperitet selu. Uskoro je osnovao nekoliko firmi i od siromaha učinio bogataše.

Huaxi je dospio u žižu javnosti 2004. godine, kad je objavljeno kako stanovnik sela godišnje u prosjeku zaradi gotovo 18 hiljada dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Kako bi pokazali snagu sela, 2011. vlasti su izgradile fascinantan neboder na 72. sprata, za čiju je izgradnju potrošeno 430 miliona dolara. Visina je nebodera 328 metara, čime je, usporedbe radi, za 4 metra viši od Eiffelova tornja.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad.

Pitanje kako je Huaxi od siromašnog sela došao do svega ovog i dalje je obavijeno velom tajne. Stanovnici o svom bogatstvu ne govore i ono se smatra tajnom, a pristup medijima prilično je ograničen. Novinari ovdje ne mogu stupiti nogom prije odobrenja lokalnih vlasti.

Također, klubovi i barovi ne postoje pa se na kraju postavlja pitanje kakav je doista život u ovom prebogatom, misterioznom, selu.