KINESKA MEDICINA: Vrijeme buđenja govori dosta toga o vama!

Buđenje noću povezano je s duševnim i fizičkim stanjem čovjeka, a vrijeme u koje se to dešava otkriva o kakvim problemima se radi…

Pogledajte na sat kada se slijedeći put probudite u toku noći (ovo ima smisla samo ako se dešava često), zapamtite to vrijeme ili ga zapišite i saznajte šta u vašem tijelu i sa vašim emocijama ne stoji baš najbolje, barem sudeći prema tradicionalnoj kineskoj medicini.

21:00 do 23:00
Ako imate problema sa spavanjem u ovom dijelu noći (ne možete da zaspite prije 23 časa, iako ste umorni), možda ste pod stresom i muče vas događaji koje ste preživjeli tog dana ili ono što vam predstoji sutra. To remeti protok energije. Do blokade energije može doći i ako se ne hranite zdravo ili jedete prekasno.

23:00 do 1:00
Buđenje u ovo doba ukazuje da vas nešto muči, odnosno da nešto zamjerate (grizete se zbog nečega) – možda nečega što ste rekli, uradili ili je možda trebalo da uradite, a niste. To je vrijeme kada se jin energija pretvara u jang. Prema drevnom kineskom vjerovanju, jin simbolizuje ženski aspekt (negativno, tamu, blagost, vlagu, noć, podređene aspekte), a jang muški (pozitivnost, vedrinu, čvrstoću, suhoću, dan i dominantne aspekte). Buđenje u to doba može da ukaže da konzumirate previše nezdravih masnoća.

1:00 do 3:00
Ako se najčešće budite u ovo vrijeme, vjerovatno ste ljuti i frustrirani, odnosno, prepuni ste negativne energije tokom dana, pa se to odražava i na spavanje. Svakako biste morali da se opustite jer to šteti procesima koji se odvijaju u vašem tijelu. Ovo doba noći je vrlo važno za tijelo jer tada najaktivnije izbacuje otrove, odnosno detoksikuje se i obnavlja. Jetra ispušta toksine, stvara molekule važne za probavu, doprinosi stvaranju nove krvi itd. Ako s njom nešto nije u redu, budićete se u ovo doba.

3:00 do 5:00
Tuga i bol mogući su razlozi buđenja u ovo vrijeme, ako gledamo duhovni aspekt života. Od fizičkih razloga, moguće je da vam je hladno dok spavate i procesi u ijtelu ne mogu da se odvijaju pravilno. Takođe, buđenje u ovo vrijeme može da ukaže na probleme s plućima i nedovoljan ulazak kiseonika u organizam.

5:00 do 7:00
U ovo vrijeme aktivno je debelo crijevo, a toksini koji su tokom noći profiltrirani i razgrađeni polako odlaze iz tijela. Buđenje u ovo doba može da znači da ste jeli prekasno ili da imate naviku da jedete lošu i nezdravu hranu prepunu raznih štetnih sastojaka.