Ukusne su: Kiflice sa kiselim mlijekom

Šta je to? Spolja fino, krckavo pod zubima, a iznutra lisnato i meko ko duša. To su ,,Kiflice sa kiselim mlijekom,, mmm… samo kad zamirišu, cio komšiluk će se sjatiti…. treba li još nešto da kažem.

Potrebno: 1 kg brašna, 250 ml toplog mlijeka, 40 gr svježeg kvasca, 1 kašika šećera. 3 kašičice soli. 100 ml ulja, 1 čaša (180 ml) kiselog mlijeka, 3 jaja, 100 gr maslaca, omekšalog, 

za premazivanje: 1 žumance, par kašika mlijeka, susam
Priprema:
U toplom mlijeku sa šećerom i kašikom brašna, razmutiti kvasac i ostaviti da zapjeni.

U vangli, pomiješati so, ulje, kiselo mlijeko, jaja, pa dodati brašno i kvasac i zamijesiti tijesto.

Tijesto odmah podijeliti na 3 dijela. Svaki dio podijeliti na 8 loptica. Uzeti jednu lopticu i razvući je u mali krug, premazati je sa malo maslaca. Na nju staviti drugu koju opet premažete maslacem i tako do posljednje 8 loptice koju ne premazujete. Ovako dobijenu gomilu razvući u veliku koru,koju podelite na 16 dela i oblikujete u kiflice.Po želji u kiflice možete staviti i komadić fete. Redati ih u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući mjesta između. Ponoviti i sa ostalim dijelovima tijesta. Kiflice ostaviti da rastu 2 sata.

Premazati ih mješavinom žumanceta i mlijeka. Peći u zagrejanoj rerni na 200C da porumene. (Tanja Đorđević/aura.ba)