Kevin Spacey objavio da je gay

Kevin Spacey ispričao se Anthonyju Rappu za spolno napastovanje u vrijeme kada je tom glumcu bilo samo 14 godina, a taj događaj potaknuo je Spaceya da iziđe iz ormara i objelodani svoju homoseksualnu orijentaciju.

U članku objavljenom na BuzzFeed Anthony Rapp otkrio je da ga je Spacey pozvao 1986. u svoj stan na zabavu i po završetku večeri, kada su svi gosti otišli, gurnuo na krevet, popeo se na njega i pokušao spolni odnos. Rappu se činilo da je Spacey bio pijan te ga je odgurnuo i otišao.

Danas 58-godišnji Spacey odgovorio je da je zgrožen tom pričom koje se ne sjeća jer se dogodila prije više od 30 godina. Ako ako se dogodilo kako je (Rapp) to opisao, dugujem mu najiskreniju ispriku za pijano i duboko neprimjereno ponašanje, napisao je Spacey na svome Twitteru.

Dodao je da ga je Rappova priča potaknula da javno progovori o svojoj spolnoj orijentaciji. Kao što znaju moji najbliži, u životu sam imao odnose s muškarcima i ženama. Volio sam i imao romantične susrete s muškarcima cijeli svoj život te sam odabrao sada živjeti kao gay, dodao je Spacey, dobitnik Oscara i nagrada Tony, a danas je zvijezda političke dramske serije “Kuća od karata”.

Godine 2000., Spacey je u intervjuu zanijekao da je gay odgovarajući na insinuacije objavljene u časopisu Esquire iz 1997.

Hollywood, ali i neke od vodećih američkih kompanija tjednima su potresane pitanjem spolnog uznemiravanja i napastovanja. Lavina se pokrenula otkrićem da je holivudski producent Harvey Weinstein, suosnivač kompanije koja je bila među najutjecajnijima otkako je osnovana u listopadu 2005., desetljećima spolno uznemiravao i napadao glumice koje su konačno ohrabrile i o tome progovorile.

Afera se nije zaustavila na filmskoj industriji već se proširila izvan Hollywooda i Amerike. Istrage su počele u Europskom parlamentu i u Velikoj Britaniji gdje se istražuju navodi protiv jednog ministra i najmanje četvorice parlamentarnih zastupnika.

Weinstein je u međuvremenu isključen iz Akademije filmskih umjetnosti i BAFTA-e, no smatra se da je njegova priča tek vrh ledenog brijega. U nedjelju navečer u Parizu i nekim drugim gradovima Francuske održani su prosvjedi protiv spolnog uznemiravanja.