Kesten – uberite ga u jesen i liječite se cijele godine!

Svjež kesten treba isjeći u obliku malih fišeka, ugurati čačkalicu i staviti u vodu da odstoji cijeli dan. Parčići kestena se uz pomoć čačkalice naizmjenično stavljaju u nozdrve iz kojih će brzo početi da se čisti gnoj.

Sezona kestena uveliko traje, a ova zimska poslastica u sebi sadrži mnoštvo vitamina (magnezijum, fosfor, kalcijum i vitamin B), a ljekovita je i njegova kora, jer ima u sebi tanin.

Pitomi kesten se koristi u ishrani, a divlji u medicini. Pitomi kesten čisti krv, jača imunitet i dugo se vari, pa je odličan za dijetu. Listovi kestena sadrže 95 odsto tanina, vitamin K i esecijalne smole, što ga čini izuzetnim za zaustavljanje krvarenja i bolne zglobove. Divlji kesten je odličan za proširene vene i kapilare, oticanje nogu, kao i za hemoroide, ali i hroničan kašalj. U kombinaciji sa majčinom dušicom pomaže kod bolova u leđima i dijareje.

 

Gastritis

Med od kestena je ljekovit, jer liječi gastritis, jetru i poboljšava cirkulaciju krvi. Uzima se kašičica poslije obroka.

Proširene vene

Treba pomiješati 60 grama masti i 20 grama ekstrakta divljeg kestena. Kada se sjedini dobija se krem kojim se mažu oboljela mjesta.

Hemoroidi

Nekoliko pečenih i izmrvljenih kestena treba preliti litrom ključale vode i kuhati na laganoj vatri 15 minuta. Kada odstoji osam sati, treba da se procijedi i time ispiraju bolna mjesta.

Prostata

Čaj od kestena se pravi mješavinom samljevene kore i ploda divljeg kestena koja se prelije vrelom vodom i pije poslije 15 minuta.

Opekotine, ožiljci, pjege

U litar maslinovog ulja se dodaje 100 grama sjeckanog cvijeta divljeg kestena (isti razmjer može u manje doze). Pamučna krpa se natopi i maže željeno mjesto.

NAPOMENA:

Tinkture od kestena se ne preporučuju osobama sa niskim pritiskom i trudnicama.

OBLOG SA VOTKOM

Osam kestena treba očistiti, iseckati i politi da ogrezne votkom ili domaćom rakijom i ostaviti dvije nedjelje na svijetlom mjestu. Tečnost procijediti i njome mazati bolna mjesta, a prije upotrebe promućkati.

Komentari

komentara