KERATOZA: Kako da se otarasite “guščije kože”

Stanje kože koje se zove Keratoza pilaris često se opisuje kao “guščija koža” jer nas izgled podsjeća na svježe iščupanu pticu. Iako je prilično bezopasna i nije zarazna, guščija koža može biti prilično neugodna. A ako se ne liječi, vremenom se može pogoršati.
Obično se javlja mlađoj populaciji, a ova pojava nekada i sama od sebe nestaje u poznijim godinama. Evo zašto se nekima ova pojava javlja i kako je možemo spriječiti.

Ne jedete dovoljno masti
Kada pokušavate da skinete višak kilograma, prva stvar koju često želite da izbacite iz ishrane je masnoća. Ali u stvarnosti, eliminisanje zdravih masti može može pogoršati određena stanja kože.
Kada vaše tijelo ne dobija dovoljno esencijalnih omega 3 i omega 6 masnih kiselina, to može doprinijeti upali kože, čineći te dosadne izbočine vidljivijima.

Šta da radite umjesto toga: Pokušajte da jedete više hrane koja je bogata masnim kiselinama. Nutricionisti preporučuju uključivanje divlje (ne uzgajane) ribe i jaja uzgojenih na pašnjacima u vašu ishranu.

Koristite oštre pilinge za tijelo
Dok svakodnevni piling može pomoći da se izgladi guščija koža, grubi pilinzi tijela mogu pogoršati postojeće stanje.
Grube čestice u pilingu mogu iritirati kožu, uzrokujući svrab i ljuštenje kože.

Šta da uradite umjesto toga: Umjesto da koristite piling sa velikim česticama nepravilnog oblika, pokušajte da nježno masirate kožu kafom ili sodom bikarbonom.

Tušitate se vrelom vodom
Predug boravak u toploj vodi može pogoršati stanje guščije kože. Predugo tuširanje uklanja prirodna ulja sa vaše kože, ostavljajući je suvom i iritiranom.

Šta da radite umjesto toga: Uzmite kratke, tople kupke i nježno osušite kožu da biste spriječili dalju iritaciju. Tuširanje svakog drugog dana takođe može pomoći u ublažavanju simptoma.

Jedete previše mliječnih proizvoda
Većina nas ne može da zamisli dan bez šoljice kafe sa mlijekom ili život bez sira i raznih namaza, ali mliječni proizvodi često izazivaju osjetljivost na hranu i mogu doprinijeti nekim neprijatnim stanjima kože, poput guščije. Mnogi ljudi vremenom razviju intoleranciju na protein koji se nalazi u mliječnim proizvodima, što može dovesti do iritacije kože, akni i keratoze pilaris.

Šta da uradite umjesto toga: Dobra vijest je da nećete morati u potpunosti da isključite mliječne proizvode iz svoje ishrane da biste se borili protiv ovog stanja kože. Samo pokušajte da ih eliminišete najmanje 6 nedjelja da vidite da li se stanje poboljšava.

Koristite parfimisane sapune
Pošto je guščija koža uzrokovana nagomilavanjem keratina u porama, komedogeni proizvodi za njegu kože mogu je pogoršati. Vaš omiljeni sapun može da miriše na ružičnjak, ali najvjerovatnije sadrži vještačke aditive koji vam mogu začepiti pore i dovesti do upale kože.
Šta da radite umjesto toga: Odlučite se za nježne, hipoalergene proizvode za njegu kože koji neće iritirati osjetljivu kožu.
Nosite usku odjeću
Nošenje loše odjeće nije dobro za vaše zdravlje iz mnogo razloga, a između ostalih komplikacija, može pogoršati osim na dijelu gdje imate neravnu kožu. Uska odjeća ne dozvoljava vašoj koži da diše i može izazvati trenje koje dovodi do dalje iritacije kože
Šta da radite umjesto toga: Razmislite o široj odjeći napravljenoj od tkanina pogodnih za kožu, kao što je organski pamuk.