Kenan Keno Aziz, kantautor folk muzike iz Švicarske: Govori 10 jezika, svira i pjeva za desetoricu

Kenan je svoju muzičku karijeru počeo osamdesetih godina svirajući kao bubnjar u rok grupama “Albatros” i “Extra univerzum”, koje su tezgarile po ugostiteljskim objektima u Sarajevu i šire

Još dok je bio dijete, Kenan Keno Aziz iz Sarajeva pravio je bubnjeve, na njima svirao i tako uznemiravao svoje komšije. Nešto kasnije uključio se u folklornu sekciju i kroz igru upoznao bogatu baštinu svih republika bivše Jugoslavije.

Kenan je svoju muzičku karijeru počeo osamdesetih godina svirajući kao bubnjar u rok grupama “Albatros” i “Extra univerzum”, koje su tezgarile po ugostiteljskim objektima u Sarajevu i šire. Godine 1989. odlazi u Švicarsku, u grad Biel, gdje pere posuđe po restoranima. Kasnije postaje pizza majstor, pa kuhar.

„U svom burnom životu imao sam mnogo dogodovština i anegdota, ali sam uvijek pošteno koračao kroz vrijeme. Jednu grupu sam napustio zato što sam vraćajući se sa svirke u ranim jutarnjim satima skužio da su mi honorar trostruko smanjili, a sebi povećali. Grupu “Pink panter” sam napustio , jer s njima, iz zdravstvenih i porodičnih razloga, nisam mogao krenuti na put oko svijeta.

Godine 2010. snimio sam album urbanih folk pjesama, pod nazivom “Eh, da mi je”. Autor sam nekoliko pjesama. Prilikom promocije na Radiju-Kalman javio se slušalac i rekao da sam ja izgradio svoj stil i da je to nešto novo u muzici.

Kenan Aziz govori deset jezika. Kaže:

„Nadam se da ću za koju godinu napustiti tuđinu i ponovo se vratiti u svoje šeher Sarajevo!(aura.ba/Dž.S.)