Kelp – smeđa alga za zdravlje štitnjače

Kelp je alga, bogata  mineralima, posebno kalcijumom i magnezijumom. Pored njih, kelp je prava riznica kalijuma, željeza, joda, vitamina B6, riboflavina i vlakana. U ovoj smeđoj algi je pronađena glutaminska kiselina, koja krijepi ukus i mekša hranu. Fitohemikalije, koje možemo pronaći u kelpu, iz tijela absorbiraju i odvode radioaktivne elemente te štetne metale.
Kelp je izvor joda
Kelp je  jedan od najboljih i najbogatijih izvora joda, a upravo jod pomaže u radu štitnjače, utiče na bolji metabolizam i pomaže u mršavljenju.
Kelp iz našeg tijela „izbacuje“ otrovne materije, na njihovo mjesto dovodi korisne tvari. Kelp sadrži i ksilozu, polisaharide, kojii djeluju protivbakterijski i protivgljivično te sprječava rak na probavnom traktu.Konzumiranje kelpa, pomaže u zaustavljanju cistične fibroze, šećerne bolesti, raka i herpesa. Galaktoza, jedan od šećera koji sadrži kelp, pobrine se za dobro pamćenje, pozitivno utiče na absorpciju kalcijuma, ubrzava cijeljenje rana.
Kako smetnje u radu štitnjače utiču na naše zdravlje
Štitnjača je mala, ali jako bitna žlijezda, koja leži u predijelu vrata neposredno pod Adamovom jabučicom. Velika je oko 2,5 cm. Izlučuje hormone, koji nadziru brzinu metoaboličkih procesa.  Za to, da može nesmetano proizvoditi hormone, štitnica treba jod, puno ovoga minerala nalazimo baš u kelpu. Štitnica jod pretvara u hormone. Kada hormoni obave svoje zadaće, neki se od njih vraćaju nazad u štitnjaču. Jedan dio se gubi, drugi dio reciklira.Tako se stvaraju novi hormoni.
Štitnjača stimuliše proizvodnju energije u ćelijskim mitohondrijama, utiče na sve tjelesne funkcije – tako brine za zdravjje živaca, pomaže kod stvaranja koštane mase, brine za razmnožavanje, uravnava vrijednost minerala u krvi, kosi, noktima i zubima, utiče i na duševne/kognitivne procese. Štitnjača utiče i na to, da se karoten pretvori u vitamin A, RNK pa u bjelančevine.
Štitnjača se povećava, kada u tijelu nema dovoljno joda za proizvodnju hormona. Tada se povećave veličina ćelija, jer štitnica želi zahvatiti više joda. Tako se uveća cijela žlijezda koju vidimo kao oteklinu na vratu (tako zvana gušavost). Ako je količina joda u tijelu mala, to prouzrokuje hipotirioidizam, koji s manifestira kao umor, slabost, povećanje tjelesne mase, osjećaj hladnoće u nekim dijelovima tijela.
Upotreba kelpa
S kelp – smeđom algom možemo obogatiti svaki obrok. Umjesto soli, s njim možemo začiniti salate, supe ili predjela. /Izvor: Bodieko.si i Aura.ba/ Prevod za Aura.ba: