KEFIR U SEBI KRIJE LIJEK ZA DUH I TIJELO!

Ukusan mliječni napitak s iznimno vrijednim nutrijentima porijeklom potječe s Kavkaza, a osim narodne predaje i legende koja prati ovu namirnicu, nauka se također slaže da je kefir zdrav napitak koji povoljno utječe na organizam, ali ga i liječi u slučaju nekih bolesti.
kefir
Ovaj kiselkasti napitak možete kupiti u trgovinama, ali još bolje bi ga bilo raditi u kućnoj radinosti, jednostavno i uz pomoć kefirnih gljiva koje potom same prave količine koje trebate.
Donosimo vam 7 dobrih razloga zašto biste ga trebali konzumirati svakodnevno.

1.    Bogat je vitaminom K2
Manjak vitamina K2 vezan je uz bolesti srca te pojavu raka, dok optimalna količina koja se može dobiti konzumacijom kefira povećava šanse za zdrav i dugovječan život.

2.    Bogat je vitaminom B
Kefir je bogat s nekoliko vrsta B vitamina koji su nužni za optimalno zdravlje. Mozak, živci, raspoloženje i razina energije te stanje duha – vezani su uz njega.

3.     Sadrži triptofan
Triptofan ima ulogu u sprečavanju i liječenju depresije. Triptofana, osim u kefiru, najviše ima u purećim prsima, junećem mesu, osliću, jakobovim kapicama, svježim gljivama i tuni.

4.    Poboljšava probavu
Kefir ima iznimno pozitivne učinke u kontroli razine šećera u krvi tako što regulira brzinu probave. Konzumacija dokazano pomaže prilikom zatvora i proljeva, upalne bolesti crijeva, a prema nekim manjim istraživanjima i u sprečavanju nastanka raka debelog crijeva.

5.    Pomaže u borbi protiv raka
Neka istraživanja su pokazala kako konzumacija kefira pomaže u borbi protiv zloćudne bolesti i jača sposobnost tijela da se brani od stanica raka.

6.    Reducira kolesterol i krvni pritisak
Dokazano je kako svakodnevna konzumacija kefira pomaže u borbi protiv kolesterola i krvnog pritiska, a preporučuje se konzumirati i do 1 litre dnevno – ukoliko ga želite piti u terapijske svrhe.

7.    Jača imunitet
Kefir jača imunitet i ubrzava metabolizam, čuva nas od infekcija i tako produžuje naš život. Najbolje ga je praviti u kućnoj radinosti od gljivica do kojih se valja potruditi doći, a koje se jako brzo razmnožavaju i garantuju kvalitetu vašeg napitka.

(health.com/D.K./aura.ba)