Kaznili ga sa 1.200 eura: HVATAO SE ZA TESTISE I TAKO TJERAO UROKE SA SEBE

Uzalud je advokat dokazivao da je čovjeka žuljala trenerka pa se počešao. Sudije su shvatile kako je optuženik tjerao od sebe urok.

Talijanski sud zabranio je hvatanje za vlastita muda – testise na javnim mjestima. Presuda vrhovnog kasacijskog suda kojom je jedan 42-godišnjak osuđen na kaznu od 1.200 eura jer se u javnosti uhvatio za genitalije mogla bi zastrašiti pola Italije. Uzalud je advokat dokazivao da je čovjeka žuljala trenerka pa se počešao. Sudije su shvatile kako je optuženik tjerao od sebe urok.

To se, naime, u Italiji hiljadama godina radi, prihvaćajući se za kip božanstva u zatvorenome, ili na otvorenome, u nedostatku drugih idola, za vlastiti izvor božanske snage, prizivajući eventualno sveca zaštitnika. U italiji to smatraju tjeranjem uroka, nešto slično kao kuckanje u drvo.

Dovoljno je otići na neku nogometnu utakmicu i vidjeti da se nogometaši (ne svi, tek neki) prekste prije ulaska na teren, možda i prije pucanja jedanaesterca, ali da se gotovi svaki od njih prihvati za mošnje u trenucima kada bi mu dobro došla višnja pomoć (Gesta nogometaša Tottija bila je opće mjesto na televiziji). Da i ne govorimo o onima u živom zidu.