Katolička crkva je imala jednog ženskog papu prerušenog u muškarca: Ženski papa zvala se Ivana

Kip pape Ivane i danas stoji među papinskim bistama u katedrali u Sieni s natpisom Johannes VIII, femina ex Anglia. 

Sa svojim je ratovima, usponima i padovima, Crkva nosila je i tajne koje su kasnije doprle do naroda te tako postale legende ili su ostale duboko skrivene u starim i dobro čuvanim dokumentima. Jedna od takvih priča je i ona da je na čelu Crkve bila žena u 9. stoljeću, ali kako je to bila neopisiva sramota za tu instituciju sve se pokušavalo zataškati. Papa Ivana umrla je na porodu i osramotila Crkvu.

Ženski papa zvala se Ivana, ona je bila Engleskinja koja se zaljubila u benediktinskog redovnika s kojim je pobjegla u Atenu prerušena u muškarca. Nakon smrti svog ljubavnika, Ivana se ponovno prerušila u muškarca te postala svećenik, zatim kardinal i na kraju papa Ivan VIII. No, umrla je na porodu prilikom papinske procesije, što je bilo jako velika sramota za Crkvu. Kako su godine prolazile nastale su i druge verzije priče, kao naprimjer da je Ivana bila kći jednog od pape te da je ubijena nakon što je rodila.

Iako ne postoji mnogo dokaza za tu priču, njezin kip i danas stoji među papinskim bistama u katedrali u Sieni, a pod njim stoji natpis Johannes VIII, femina ex Anglia ili u prijevodu papa Ivan VIII, Engleskinja. Vatikan je nakon što je žena uspjela doći na čelo Crkve uveo dodatne mjere osiguranja da se tako nešto kojim slučajem ne bi ponovilo.

Svi kardinali, koji su bili kandidati za novog papu, morali su goli ispod svojih haljina sjesti na stolicu (Sella stercoraria) koja je ispod imala otvor, a ispod njih su stajali kolege koji su pregledavali genitalije kako bi se utvrdio spol.

Nakon pregleda donosila se službena odluka: “Testiculos habet, et bene pendentes” ili u prijevodu “Ima testise i dobro vise”. Ta se praksa navodno prekinula u 16. stoljeću. Iako su mnogi književnici i povjesničari pisali o papi Ivani, do danas nitko službeno nije potvrdio da je priča o njenom djelovanju na čelu Crkve istinita.

Priča o ženskom papi provlači se već stoljećima kroz razna šuškanja i nagađanja. Ona se navodno zvala Ivana, bila je Engleskinja zaljubljena u benediktinskog redovnika s kojim je ljubovala i živjela prerušena u muškarca. Tako prerušena se zaredila, postala svećenik, kardinal i na kraju papa Ivan VIII. Sramotna smrt zadesila ju je u papinskoj procesiji, kada je počela rađati, a bijesna rulja ju je kamenovala. To je samo jedna od verzija priče koje su se kroz godine prenosile po modelu ‘gluhog telefona’, a Rimokatolička crkva, ali i veliki dio povjesničara niječu ih već stoljećima.

            Dokazi postoje

Zanimljivo je spomenuti da postoje “dokazi” koji ukazuju na postojanje ženskog pape, a jedan od njih je drvena stolica sa rupom u sredini “Sella stercoraria”, koja je izložena u vatikanskom muzeju a navodno se koristila da se utvrdi spol pretendenata na papinsko mjesto koji bi goli ispod kardinalskih halja sjedali na nju.

Drugi dokaz je da pape od 13. stoljeća izbjegavaju prolaziti rutom između bazilike svetog Ivana Lateranskog i Svetog Petra u Rimu, gdje je navodno razotkrivena i skončala papa Ivana.

A kao najjači dokaz izdvaja se postojanje kipa u katedrali u Sieni među papinskim bistama, koji je potpisan kao “Johannes VIII, femina ex Anglia” – Papa Ivan VIII, žena iz Engleske. (aura.ba)