KATASTROFA: Na Antarktiku izmjereno više od 30 stepeni iznad normale

Naučna baza Concordia, koja se nalazi na više od 3000 metara visine, registrirala je u petak rekordnu temperaturu od 11,5 stepeni ispod nule, što je toplije od prethodnog rekorda zabilježenog 17. decembra 2016. kada je bilo izmjereno -13,7 stepeni, objavio je na Twitteru Etienne Kapikian iz francuske meteorološke službe Météo-France.

Premda bi temperature trebale pasti jer je ljeto ondje završilo, baza Dumont d'Urville, na obali Zemlje Adélie, izmjerila je za mart rekordno blagu temperaturu od 4,9 stepena Celzijevih, a 18. ožujka bilo je rekordno niskih 0,2 stupnja.

“Dani bez smrzavanja događaju se u bazi Dumont d'Urville povremeno, ali nikada se nisu dogodili poslije 22. februara (1991. godine)”, objasnio je na Twitteru Gaëtan Heymes iz Météo-France.

Naglasio je da je na istoku Antarktika “historijski blago vrijeme” s temperaturama 30 do 35 stepeni iznad sezonske normale.

“Ovo je vrijeme kada bi temperature trebale naglo pasti, poslije ljetnog solsticija u decembru”, komentirao je Jonathan Wille, naučnik na institutu za geoekološke znanosti u Grenoblu.

“Ovaj val topline na Antarktiku mijenja ono što smo smatrali mogućim za tamošnje meteorološke uvjete”.

Potkraj februara, morski led oko Antarktike bio je najmanje površine od početka satelitskih mjerenja 1979., manje od dva miliona kvadratnih kilometara, objavio je američki istraživački centar National Snow and Ice Data Center.