Kata Tomić iz Prozora, samouki je stručnjak za računare: Superbaka” sa šarafcigerom u rukama

Sve je počelo prije skoro 30 godina kada je Kata, uz opštu galamu ukućana, samouvjereno uzela šarafciger i rastavila računar kojeg je dobila na poklon iz Austrije! “Draga mama, nikad to više proraditi neće”, bile su tad riječi njene djece kojih se, veli, i sad sjeća! No, Kata je ostala dosljedna sebi. Rastavila je mašineriju i – počela proučavati…
Kata Tomić, rođena je Prozorka i, veli, neka ne zaboravimo to napisati. Jer, njena ljubav prema ovom gradiću utiješnjenom pod planinom Makljen, neizmjerna je. Ova Prozorka je na prvu, sasvim obična žena. U brak sa suprugom Markom, s ponosom će istaći, ušla je prije više od 30 godina. Rodila je najprije sina, a potom i dvije kćeri. Djeca su, reći će, njena radost i njeno blago.

„Bogu hvala, sin mi je podario i unuku! Ponosna sam supruga, majka, ali i presretna baka! – kazala je Kata, a mi ćemo se na njene riječi nadovezati, te reći kako je Kata mnogo više od obične bake – ona je, slobodno zaključujemo, “superbaka”! A zašto, saznat ćete ako pročitate tekst koji slijedi…

Matematika u krvi

Kata Tomić je daleke ‘78. godine završila gimnaziju u svom rodnom gradu. Veli kako i nije bila naročito dobar učenik, no matematiku je – “jela za doručak”.

„Oduvijek sam voljela i razumjela matematiku! A, i ostali članovi moje obitelji. I oni stariji, i oni mlađi. To nam je nešto u genima – priča Tomićeva, te dodaje:

„Htjela sam studirati matematiku, ili nešto usko vezano za matematiku. To mi je bila životna želja. No, sudbina me je odvela na drugu stranu. Vrlo brzo po maturiranju sam se udala.

Međutim, Katina želja se, na neki način, počela ostvarivati poslije rata, i to sa jednim starim kompjuterom koji je dobila na poklon od sestre iz Austrije…

„Bio je to jedan dosta primitivan računar. Ali, svejedno je moje ukućane i mene obradovao! Nažalost, brzo se pokvario, pa smo ga morali dati na servis. Ih, tad smo neke velike pare dali za popravku. Naljutila sam se, pa sam, čim smo računar dobili natrag, odlučila da sama vidim u čemu je kvaka – prepričava Kata.

Majstor nad majstorima

Uz opštu galamu ukućana, Kata je samouvjereno uzela šarafciger i rastavila i monitor i kućište! “Draga mama, nikad to više proraditi neće”, bile su tad riječi njene djece kojih se, veli, i sad sjeća! No, Kata je ostala dosljedna sebi. Rastavila je mašineriju i – počela proučavati.

„A, kad sam poslije sve ponovo sastavila, računar je radio normalno! Tad se, ustvari, i probudio moj interes za kompjutere i informatiku. Počela sam prikupljati i proučavati informatičku literaturu, maturske i seminarske rukopise đacima i studentima prekucavati… – priča.

Od tada do danas, Kata Tomić je stasala u pravog stručnjaka, bez obzira na to što nema niti dana informatičke škole, odnosno što je samouka! “Arhitekturu” računara, sigurnim tonom kazuje, poznaje potpuno. Njen dom postao je provjerena adresa za popravku računara.

„Ne samo za popravku, već i za druge stvari. Ljudi dolaze sa raznim zahtjevima, i sve rješavam u roku! Nerijetko mi dolaze i djeca da im pomognem oko instalacije igrica. A i ja rado poigram i pratim što je trenutno „in“ – reći će ova neobična Prozorka genijalnog uma.(aura.ba/D. ZEČIĆ)