Kasnija smrt bračnopg partnera UBRZAVA MENTALNO PROPADANJE

Prema studiji koja je obuhvatila gotovo 7 hiljada sredovječnih i starijih osoba zapaženo je slabljenje mentalnih funkcija kod svih njih (što nije čudno zbog godina), no ubrzanije slabljenje većeg stupnja je kod onih ljudi kojima je preminuo bračni partner. Pritom eventualno novo stupanje u brak nije utjecalo na opseg i brzinu mentalnih promjena.

Viša razina obrazovanja s istovremeno barem jednim živućim bratom ili sestrom se čini kao da štiti od slabljenja mentalnih funkcija vezanih za smrt bračnog partnera, zaključio je tim naučnika u radu koji je objavljen u American Journal of Geriatric Psychiatry časopisu, prenosi Geek.

“Iako smo očekivali kako će smrt bračnog partnera utjecati na mentalne funkcije bili smo najviše fascinirani otkrićem zaštitnog učinka obrazovanja ili barem jednog živućeg brata ili sestre – , rekla je voditeljica studije Giyeon Kim sa Sveučilišta Chung-Ang u Seulu.

Tokom ispitivanja teorije kako stres pridonosi kognitivnom propadanju, a da smrt bračnog partnera uvećava stres, naučnici su analizirali podatke o 6766 Amerikanaca koji su bili stariji od 50 godina u razdoblju od 1996. do 2012. godine.

Kognitivne funkcije testirane su temeljem nekoliko vrsta zadataka, među kojima je bilo ponavljanje niza riječi, brojanje unatrag ili primjerice sposobnost imenovanja predmeta, predsjednika i sl.

Od ukupnog broja ispitanih njih 2742 postalo je udovcem ili udovicom, dok je u skupini starijih od 70 većina je do kraja studije izgubila bračnog partnera.

Rezultati kognitivnih testova konzistentno su bili za više od pola boda niži za udovice i udovce u usporedbi s vršnjacima koji su imali žive bračne partnere. Uz to i svaka dodatna godina nakon smrti bračnog partnera pogoršala je rezultat kognitivnog testiranja za jednu četvrtinu boda.