Karolin Herz sa 70 godina svojom figurom izaziva zavist duplo mlađih žena: Odrekla se šećera na 28 godina i ponovo dobila tijelo djevojke

Nisam željela da budem bolesna, posebno zbog činjenice što se aktivno bavim sportom, volim plivanje i igram odbojku od 45. godine. Uvijek sam bila sposobna da radim sve što poželim, i nikako nisam željela da zbog bolesti mijenjam svoj život. Strah me natjerao da napravim drastične promjene

Ako vam je ikada trebala inspiracija da se odreknete slatkiša i šećera i napokon dotjerate figuru u red, onda pročitajte priču o sedamdesetogodišnjoj Karolin Herc, koja je skoro trideset godina bila ovisna o „bijelom otrovu“.

Danas, ova majka troje djece iz australijskog Pertha svojom figurom izaziva veliku pažnju, ali i zavist duplo mlađih žena koje žele otkriti njenu tajnu. Kako kaže Karolin, tajna je u dvadeset i osam godina umjerenosti u konzumiranju šećera i slatkiša.

Strah je najbolji motivator

“U početku je bilo veoma teško jer sam bukvalno bila ovisna o šećeru, obožavala sam slatkiše i jednostavno nisam mogla prestati da jedem kolače. Mogla sam bez problema progutati čitav cheesecake za doručak ili pakovanje čokoladnih keksića za poslijepodne. Ponekad je to bila i čitava tabla čokolade – rekla je Karolin za Daily Mail Australia.

Međutim, kada je iznenada počela patiti od vrtoglavice i osjećati slabost preko dana, znala je da nešto nije u redu. Ljekarski pregled otkrio je preddijabetes, zdravstevno stanje koje je usko povezano sa pretilošću.

Ukoliko se ne otkrije na vrijeme i ne tretira pravovremeno, preddijabetes može prerasti u dijabetes tipa 2, koji se još uvijek ne može potpuno izliječiti.

“Ova vijest me jako uplašila. Nisam željela da budem bolesna, posebno zbog činjenice što se aktivno bavim sportom, volim plivanje i igram odbojku od 45. godine. Uvijek sam bila sposobna da radim sve što poželim, i nikako nisam željela da zbog bolesti mijenjam svoj život. Morala sam napraviti drastične promjene – kaže Karolin, koja je odlučila da se na godinu dana potpuno odrekne šećera.

Međutim, tih godinu dana se vremenom pretvorilo u čak dvadeset i osam godina, tokom kojih Karolin nijednom nije pokleknula pred snažnom željom za slatkišima.

“Strah je veoma moćan pokretač i danas mogu reći da je on bio glavni faktor koji me natjerao da se u potpunosti odreknem nezdrave ishrane. Za svo ovo vrijeme ostala sam sportski aktivna i vjerujem da se moja požrtvovanost najbolje vidi na mom tijelu koje sam, uprkos godinama, uspjela održati u zavidnoj formi – rekla je Karolin.

 Umjetnost samokontrole

Na njenom novom životnom putu, od pomoći su joj bili i savjeti gastroenterologa, koji su je kako kaže, naučili umjetnosti samokontrole.

“Jedan od njih mi je već na prvom susretu rekao da je umjerenost prvi i najvažniji korak kojeg ću napraviti na ovom putovanju ukoliko želim napraviti zdrave promjene u svom životu. Bila sam veoma nervoza jer nisam znala kako ću moći izdržati dan, a da ne posegnem za nekim slatkišem. Ipak, čvrsto sam odlučila da neću pogaziti riječ koju sam dala sebi i istrajala sam sve ove godine – sjeća se Karolin.

Karolin Hartz, koja je inače osjetljiva na gluten, odlučuje da svoju ishranu temelji na receptima koji u sebi nemaju ni trunke šećera i brašna. Umjesto toga, koristila je ksilitol ili brezin šećer, stopostotnu prirodnu alternativu šećeru koji se nalazi u kori brze i voću i povrću.

“Mnoge namirnice koje ne sadrže gluten su ipak prepune šećera – ukoliko iz određenog proizvoda izvadite brašno, morate ga zamijeniti sa nečim poput rižinog brašna, skorba od tapioke i drugim skrobovima koji nemaju nikakav ukus, tako da se te namirnice moraju „trpati tonama zaslađivača“ – tvrdi Karolin, koja je objavila i svoju knjigu recepata „Kuhanje bez šećera“.

U ovoj knjizi Kristina navodi niz recepata za kolače i slatkiše koje ne sadrže ni trunku šećera, kao ni med ili sirupe od agave ili javora.

“Ove poslastice u fantastične i garantujem da svako ko je probao moje recepte ne može prepoznati razliku između njih i onih koji su prepuni šećerom. Jedan od mojih čupavaca su hranjiviji, sadrže više proteina i vlakana od kolača koje kupujete u slastičarnama – kaže Karolin, koja je postala pravi stručnjak za kolače od vanilije i čokoladne torte.

Karolin Hartz, koja zbog svoje figure danas više vremena provodi pred objektivima fotografa modnih časopisa nego u kuhinji, kaže da su ljudi više iznenađeni njenim pozitivnim stavom nego izgledom.

“Ljudi mi govore da pored svog fantastičkog izgleda, imam i sjajnu i neiscrpnu energiju u svemu što radim. Sa svojih sedamdeset godina uživam igrati košarku sa svojim unucima i biti sportski aktivna – zaključuje Karolin.

Karolinin recept za vanilinu tortu bez šećera

POTREBNO JE: 150 g neslanog putera, 100 g brezinog šećera, 3 velika jaja, 200g badema u prahu, 50 g Aru skroba,  1 kašičica kvasca bez glutena, prstohvat soli, 180 ml mlakog mlijeka, 1 čajna kašičica ekstrakta od vanilije, 500 ml šlaga, 400 g svježih bobica po izboru i 75 g tamne čokolade

Postupak:

Zagrijte rernu na 150 stepeni, pa tavu u kojoj ćete peći kolač premažite puterom i pospite malo kvasca po rubovima. U posebnoj posudi mikserom izmiješajte brezin šećer i puter dok ne dobijete bijelu gustu smjesu. Dodajte jaja pa sve dobro izmiješajte.

U posebnoj posudi izmiješajte bademe u prahu, aru skrob, kvasac i sol. Dobijenu smjesu dodajte smjesi sa jajima i dok lagano miješate, sipajte mlijeko i vaniliju. Sve zajedno miješajte dok ne dobijete jednu smjesu.

Sipajte mješavinu u pripremljenu tavu i pecite oko 25 minuta, a zatim izvadite tavu iz rerne i ostavite sa strane da se ohladi petnaestak minuta. Postupak ponovite dva puta kako biste dobili ostale slojeve torte.

Kako biste sastavili tortu, postavite prvi sloj pa ga premažite šlagom, i bobicama. Pažljivo postavite drugi sloj torte na vrh i ponovite postupak. Posljedni, treći sloj stavite na vrh i ukrasite ka šlagom, bobicama i ukoliko želite, pospite malo istopljene tamne čokolade i servirajte. (aura.ba/D.K.)

 

 

 

Komentari

komentara