Karolin Herz (70) svojom figurom izaziva zavist duplo mlađih žena: Odrekla sam se šećera na 28 godina i ponovo dobila tijelo djevojke

Nisam željela da budem bolesna, posebno zbog činjenice što se aktivno bavim sportom, volim plivanje i igram odbojku od 45. godine. Uvijek sam bila sposobna da radim sve što poželim, i nikako nisam željela da zbog bolesti mijenjam svoj život. Strah me natjerao da napravim drastične promjene

Ako vam je ikada trebala inspiracija da se odreknete slatkiša i šećera i napokon dotjerate figuru u red, onda pročitajte priču o sedamdesetogodišnjoj Karolin Herc, koja je skoro trideset godina bila ovisna o „bijelom otrovu“.

Danas, ova majka troje djece iz australijskog Pertha svojom figurom izaziva veliku pažnju, ali i zavist duplo mlađih žena koje žele otkriti njenu tajnu. Kako kaže Karolin, tajna je u dvadeset i osam godina umjerenosti u konzumiranju šećera i slatkiša.

Savršenog izgleda za svoje godine

Strah je najbolji motivator

  • U početku je bilo veoma teško jer sam bukvalno bila ovisna o šećeru, obožavala sam slatkiše i jednostavno nisam mogla prestati da jedem kolače. Mogla sam bez problema progutati čitav cheesecake za doručak ili pakovanje čokoladnih keksića za poslijepodne. Ponekad je to bila i čitava tabla čokolade – rekla je Karolin za Daily Mail Australia.

Međutim, kada je iznenada počela patiti od vrtoglavice i osjećati slabost preko dana, znala je da nešto nije u redu. Ljekarski pregled otkrio je preddijabetes, zdravstevno stanje koje je usko povezano sa pretilošću.

Ukoliko se ne otkrije na vrijeme i ne tretira pravovremeno, preddijabetes može prerasti u dijabetes tipa 2, koji se još uvijek ne može potpuno izliječiti.

  • Ova vijest me jako uplašila. Nisam željela da budem bolesna, posebno zbog činjenice što se aktivno bavim sportom, volim plivanje i igram odbojku od 45. godine. Uvijek sam bila sposobna da radim sve što poželim, i nikako nisam željela da zbog bolesti mijenjam svoj život. Morala sam napraviti drastične promjene – kaže Karolin, koja je odlučila da se na godinu dana potpuno odrekne šećera.

Međutim, tih godinu dana se vremenom pretvorilo u čak dvadeset i osam godina, tokom kojih Karolin nijednom nije pokleknula pred snažnom željom za slatkišima.

  • Strah je veoma moćan pokretač i danas mogu reći da je on bio glavni faktor koji me natjerao da se u potpunosti odreknem nezdrave ishrane. Za svo ovo vrijeme ostala sam sportski aktivna i vjerujem da se moja požrtvovanost najbolje vidi na mom tijelu koje sam, uprkos godinama, uspjela održati u zavidnoj formi – rekla je Karolin.

Karolin nikada nije odustala od sportskog načina života

 Umjetnost samokontrole

Na njenom novom životnom putu, od pomoći su joj bili i savjeti gastroenterologa, koji su je kako kaže, naučili umjetnosti samokontrole.

  • Jedan od njih mi je već na prvom susretu rekao da je umjerenost prvi i najvažniji korak kojeg ću napraviti na ovom putovanju ukoliko želim napraviti zdrave promjene u svom životu. Bila sam veoma nervoza jer nisam znala kako ću moći izdržati dan, a da ne posegnem za nekim slatkišem. Ipak, čvrsto sam odlučila da neću pogaziti riječ koju sam dala sebi i istrajala sam sve ove godine – sjeća se Karolin.

Karolin Hartz, koja je inače osjetljiva na gluten, odlučuje da svoju ishranu temelji na receptima koji u sebi nemaju ni trunke šećera i brašna. Umjesto toga, koristila je ksilitol ili brezin šećer, stopostotnu prirodnu alternativu šećeru koji se nalazi u kori brze i voću i povrću.

  • Mnoge namirnice koje ne sadrže gluten su ipak prepune šećera – ukoliko iz određenog proizvoda izvadite brašno, morate ga zamijeniti sa nečim poput rižinog brašna, skorba od tapioke i drugim skrobovima koji nemaju nikakav ukus, tako da se te namirnice moraju „trpati tonama zaslađivača“ – tvrdi Karolin, koja je objavila i svoju knjigu recepata „Kuhanje bez šećera“.

U ovoj knjizi Kristina navodi niz recepata za kolače i slatkiše koje ne sadrže ni trunku šećera, kao ni med ili sirupe od agave ili javora.

  • Ove poslastice u fantastične i garantujem da svako ko je probao moje recepte ne može prepoznati razliku između njih i onih koji su prepuni šećerom. Jedan od mojih čupavaca su hranjiviji, sadrže više proteina i vlakana od kolača koje kupujete u slastičarnama – kaže Karolin, koja je postala pravi stručnjak za kolače od vanilije i čokoladne torte.

Karolin Hartz, koja zbog svoje figure danas više vremena provodi pred objektivima fotografa modnih časopisa nego u kuhinji, kaže da su ljudi više iznenađeni njenim pozitivnim stavom nego izgledom.

  • Ljudi mi govore da pored svog fantastičkog izgleda, imam i sjajnu i neiscrpnu energiju u svemu što radim. Sa svojih sedamdeset godina uživam igrati košarku sa svojim unucima i biti sportski aktivna – zaključuje Karolin.

Karolinin recept za vanilinu tortu bez šećera

Sastojci:

  • 150 g neslanog putera
  • 100g brezinog šećera
  • 3 velika jaja
  • 200g badema u prahu
  • 50 g Aru skroba
  • 1 kašičica kvasca bez glutena
  • Prstohvat soli
  • 180 ml mlakog mlijeka
  • 1 čajna kašičica ekstrakta od vanilije
  • 500 ml šlaga
  • 400g svježih bobica po izboru
  • 75g tamne čokolade

Postupak:

Zagrijte rernu na 150 stepeni, pa tavu u kojoj ćete peći kolač premažite puterom i pospite malo kvasca po rubovima. U posebnoj posudi mikserom izmiješajte brezin šećer i puter dok ne dobijete bijelu gustu smjesu. Dodajte jaja pa sve dobro izmiješajte.

U posebnoj posudi izmiješajte bademe u prahu, aru skrob, kvasac i sol. Dobijenu smjesu dodajte smjesi sa jajima i dok lagano miješate, sipajte mlijeko i vaniliju. Sve zajedno miješajte dok ne dobijete jednu smjesu.

Sipajte mješavinu u pripremljenu tavu i pecite oko 25 minuta, a zatim izvadite tavu iz rerne i ostavite sa strane da se ohladi petnaestak minuta. Postupak ponovite dva puta kako biste dobili ostale slojeve torte.

Kako biste sastavili tortu, postavite prvi sloj pa ga premažite šlagom, i bobicama. Pažljivo postavite drugi sloj torte na vrh i ponovite postupak. Posljedni, treći sloj stavite na vrh i ukrasite ka šlagom, bobicama i ukoliko želite, pospite malo istopljene tamne čokolade i servirajte.

(D.K.)

Komentari

komentara