KRATKE NOVOSTI IZ SVIJETA: Divovski dijamant i mumija na tavanu

 

Prerijsko ludilo

Nova Studija je otkrila da je oblik ludila iz 1800-ih nazvan “prerijsko ludilo”, zbog kojeg su nekada stabilni ljudi postali depresivni, anksiozni, razdražljivi, pa čak i nasilni, bio stvarno stanje koje nije bilo uzrokovano izolacijom i tmurnim uslovima s kojima su se doseljenici susretali u neplodnom srednjem zapadu SAD-a, već tišinom prerije, što je rezultiralo stvaranjem zvukova poput vjetra, vode koja kaplje, životinja ili čak odjeće koja je šuštala mnogo glasnije, pogoršavajući mentalne bolesti.

Veliki dijamant

Veliki ružičasti dijamant od 170 karata otkriven je u aluvijalnom rudniku dijamanata Lulo u Angoli i za njega se tvrdi da je peti najveći dijamant pronađen u rudniku i najveći takav ružičasti dragi kamen pronađen u 300 godina.

Najveći svaštojedi

Australski pomorski naučnici otkrili su da masivne kit ajkule (Rhincodon typus) jedu biljke, što ih čini službeno najvećim svaštojedima na Zemlji sa 18 metara dužine i težine do 43 tone.

Mumija na tavanu

Odrubljena galva drevne egipatske mumije pronađene nedavno na tavanu kuće u Kentu koja je čišćena nakon što je vlasnik umro, poslana je na CT skeniranje koje je pokazalo da je glava nekada pripadala ženi koja je živjela prije 2000 godina. Mumificirana glava je vjerovatno vraćena iz Egipta kao suvenir u 19. vijeku i proslijeđena kao porodično naslijeđe.