Karfiol je najbolji saveznik vašeg zdravlja

Mnogi ga ne vole. Ni njegov miris, ni njegov ukus. Ali pogledajte samo koliko je zdrav!


Karfiol zbog svog specifičnog ukusa i mirisa nije baš najomiljenija namirnica, posebno među djecom, ali ovo povrće ima sjajna antioksidantska svojstva koja bi vas mogla iznenaditi. Ono je veoma bogato nutrijentima i sjajan dodatak detoks tretmanima.

Bogat vlaknima

Zdrava probava je najvažniji dio detoksikacije. Na svu sreću, karfiol je namirnica ekstremno bogata vlaknima i zbog toga na sasvim prirodan način čisti organizam. Ako budete jeli više karfiola, ne samo da će vam crijeva raditi kako treba već ćete lakše izgubiti kilograme.

Siromašan ugljenim hidratima

Kad je riječ o detoksikaciji ugljeni hidrati vam nisu prijatelji, i zato bi trebalo da jedete više karfiola jer on bez problema može zamijeniti namirnice bogate ugljenim hidratima poput hljeba, riže, tjestenine.

Smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja

Baš kao i ostalo povrće iz porodice kupusarki, brokoli i prokelj i karfiol sadrži sastojke koji pomažu da se snizi rizik od razvoja određenih kancerogenih oboljenja. Ta komponenta se zove sulforafan i dokazano je da ne samo da suzbija kancerogene ćelije, već smanjuje mogućnost nasljednih kancerogenih oboljenja.

Poboljšava učinak začina koji podstiču detoksikaciju

Istraživanja su pokazala da kurkuma ima određene antikancerogene kvalitete, posebno ako se kombinuje sa namirnicama koje sadrže supstancu po imenu phenethyl isothiocyanate, a ona se nalazi u mnogim kupusarkama među kojima je i karfiol. Kad pripremate jela sa karfiolom tokom detoksikacije obavezno ga začinite sa malo kurkume.

Savršena zamjena za meso

Gotovo u svim detoks tretmanima preporučuje se da se odreknete crvenog mesa kao i procesuranih šećera te mlječnih proizvoda. Karfiol može biti sjajna zamjena za meso i bez problema se može trasformisati u omiljenu utešnu hranu.

Bogat antioksidantima

O antoksidantima smo pisali nebrojeno mnogo puta, a na prvom mjestu su poznati po tome što štite organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja ćelija. Te magične hemikalije se prirodno nalaze u voću i povrću, a karfiol je veoma bogat njima. Ne samo da je bogat vitaminima C, K i B6, takođe sadrži mnoštvo vlakana te omega 3 masnih kiselina, što je zaista moćna kombinacija zbog koga biste ga trebali jesti u što većim količinama.

Pomaže organizmu da se izbori sa upalama

Prava detoksikacija bi trebalo da pomogne organizmu da se izbori sa hroničnim upalama, bilo da su uzrokovane manjkom sna, stresom ili lošom ishranom. Kad je riječ o samoj ishrani, karfiol svakako treba biti na vrhu vaše liste detoks namirnica. Odličan je izvor vitamina K koji reguliše upalne procese. Istraživanja su pokazala da pomaže kod srčanih oboljenja, osteoporoze oboljenjima koja karakteriše upravo upala.

Pomaže kod sprječavanja širenja karcinoma

Ona čudna komponenta koju smo ranije spomenuli čija je skraćenica PEITC ima zaista zadivljujuća svojstva, među kojima je i moć ubijanja kancerogenih ćelija. Kad su naučnici tretirali ćelije karcinoma grlića materice ovom komponentom njih čak 75 odsto je umrlo u prvih 24 časa.

Olakšava proces detoksikacije

Vjerovali ili ne, cijeli proces detoksikacije može biti puno lakši uz karfiol i to zahvaljujući svim moćnim supstancama koje sadrži. Ako se odreknete brašna, od karfiola možete napraviti sjajnu koru za pizzu, ako prestanete koristiti mliječne proizvode od karfiola možete pripremiti kremasti umak sa bijelim lukom kojim možete prelivati tjesteninu, njoke ili piletinu. Isto tako od karfiola možete pripremiti slasnu krem supicu, jednostavno prodinstajte par krompira, koju mrkvu i cvjetove karfiola. Zalijte bujonom ostavite a prokuha i da svo povrće omekša. Ispasirajte, dodajte malo pavlake za kuhanje i začinite po želji.