Kardiovaskularno zdravlje: 8 NAMIRNICA KOJE SU PRIRODNI RAZRJEĐIVAČI KRVI

Povećan broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u ukupnoj zapremini krvi može da dovede do začepljenja krvnih sudova i krvarenja. U tim slučajevima ljekari najčešće prepisuju lijekove za razrjeđivanja krvi. Najčešće onima koji imaju visok krvni pritisak, rizik od razvoja moždanog udara i raznih srčanih oboljenja, kao i probleme sa plućima, ali i posljedica odloženog koronavirusa.

Ovo tegobe možete da ublažite hranom. Koje su to namirnice koje treba dodati u ishranu kako biste na prirodan način razrijedili krv i izbjegli krvne ugruške?
U svakom slučaju, budite oprezni i sa ovom hranom, jer ni previše razrijeđena krv nije idealno zdravstveno stanje, te je svakako najbolje da se posavjetujete sa ljekarom.

Voda
Prvo i najvažnije je piti više vode, zgušnjavanje krvotoka je vrlo često povezano upravo sa dehidracijom organizma. Pokušajte da pijete 2-2,5 litara čiste vode dnevno. Ako pijete puno kafe ili čaja, povećajte količinu vode, pića sa kofeinom doprinose stvaranju nedostatka tečnosti u organizmu.

Ananas
Ova voćka pored brojnih antibakterijskih svojstava sadrži i enzim bromelain koji pomaže u razrjeđivanju krvi, a najbolje rezultate daju u kombinaciji sa đumbirom i kurkumom.

Đumbir
Jedan od najefikasnijih u održavanju kardiovaskularnog zdravlja je đumbir. Njegov koren sadrži gingerol i polinezasićene masne kiseline u velikim količinama.
Đumbir ne samo da pomaže u čišćenju krvnih sudova i razređivanju krvi, već ima i kompleksan jačajući efekat na celo telo.

Paradajz
Paradajz je bogat vitaminom C, salicilatima i moćnim prirodnim antioksidansom likopenom. Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, razrjeđuju krv i sprječavaju nakupljanje lošeg holesterola u krvnim sudovima.

Špinat
Špinat kao i brokoli sadrži velike količine vitamina E koji prirodno razrjeđuje krv. Naime, vitamin E proizvodi potpuno suprotan efekat od onog koji ima vitamin K.

Borovnica
Ova bobica je prava superhrana. Borovnice su skoro na vrhu liste ORAC (Međunarodna klasifikacija za antioksidativnu vrednost hrane). Antioksidansi jačaju tijelo i štite ćelije od oštećenja slobodnih radikala. A vitamini A, C i biljna jedinjenja sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i razrjeđuju krv.

Luk
I bijeli i crni luk predstavljaju prirodne antikoagulante. Jedna naučna studija došla je do zaključka da bi ove dvije vrste luka trebalo konzumirati sirove, u manjim količinama ali često, jer se time postiže antitrombocitni efekat.

Masne ribe
Masna riba je skladište korisnih supstanci za zdravlje srca i cijelog tijela. Redovno konzumiranje ribe sprječava bolesti kardiovaskularnog sistema, razrjeđuje krv, jača imuni sistem i usporava proces starenja.