Kardiolozi upozoravaju: Žene trebaju kontrolisati srce od 20. godine života

Preporuke kardiologa iz cijeloga svijeta po kojima žene trebaju početi voditi brigu o zdravlju srca već u dvadesetim godinama života, nikad nisu bile tako učestale, upozorava Udruga američkih kardiologa.

Anketa koju je proveo Institut za zdravlje srca iz Orlanda pokazuje da većina Amerikanki ne smatra potrebnim obaviti pregled srca prije 41. godine života.

 

Sjedilački način života, loša prehrana, reakcija na stres… aktualni način života povećavaju rizik i broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti među ženama.

Bez obzira na poruke zdravstvenih radnika o prevenciji srčanih bolesti, žene su sklone podcijeniti njihovu težinu i komplikacije. U Francuskoj je, na primjer u zadnjih 15 godina među ženama mlađim od 50 godina broj srčanih udara utrostručen.

Rezultati nacionalnog istraživanja što ga je proveo Institut za zdravlje srca u floridskom Oralndu, pokazali su da 60 posto sudionica ankete smatra kako bi prve pretrage, među kojima i EKG (elektrokardiogram) srca, trebalo provesti nakon 30.

Još je porazniji podatak po kojemu velik broj ispitanica smatra da o zdravlju srca ne treba početi brinuti prije 41. godine života.

No specijalisti savjetuju da se s kontrolama započne već u dvadesetim, jer se kod žena ateroskleroza može početi razvijati još u adolescentskoj dobi.

Unijeti promjene u način života

U slučaju postojanja rizičnih faktora što prije treba unijeti promjene u način života, kažedr. Carolina Demori, kardiologinja iz floridskog Centra za žensku kardiologiju u Orlandu.

Pregled mora uključivati kontrolu tjelesne težine i indeks tjelesne mase, mjerenje krvnog tlaka, razine kolesterola i glukoze, a treba izmjeriti i obujam struka. Riječ je o faktorima koji su izravno povezani sa zdravljem srčanog mišića.

Udruga američkih kardiologa podsjeća i na važnost prepoznavanja simptoma opasnih srčanih oboljenja, koji se razlikuju kod žena i kod muškaraca.

Iznenadni bolovi u lijevoj strani grudnog koša koji se šire na ruku, primjerice, glavni su znak za uzbunu muškarcima. Dr. Demori kaže da se  kod 25 do 50 posto žena dijagnoza ne podudara s “muškom”. Ona tvrdi da žene najčešće osjećaju snažan pritisak u području prsnog koša i rjeđe simptom opisuju kao bol.

Liječnica podsjeća da nisu svi bolovi u prsima simptom srčanog udara te da ponekad mogu poteći od sasvim drugog stanja.

Fizička aktivnost i ujednačena prehrana

Savjetuje minimalno pola sata svakodnevne fizičke vježbe. Prakticiranjem umjerene trosatne fizičke aktivnosti tjedno ili intenzivne aktivnosti triput po 20 minuta tjedno rizik od preuranjene smrti smanjuje se za 30 posto.

Pritom ne treba zaboraviti na ujednačen način prehrane, konzumiranje manje zasoljene hrane, svakodnevno uključenje u prehranu svježeg voća i povrća, integralnih žitarica i dvaput tjedno raznih grahorica. Naizmjenično hranu treba peći na maslinovu ili suncokretovu ulju, a začiniti je uljima bogatim omega 3 masnim kiselinama.

Velika većina žena prezaposlena je u raznim ulogama: majke, skrbnice, spremačice, prijateljice, mentorice, poduzetnice, kolegice na poslu, šefice… Uza sve svakodneve aktivnosti koje ima prosječna zaposlena žena, preventivne zdravstvene mjere su svedene na minimum ili se jednostavno preskaču jer nisu prioritet na velikom popisu obveza.

No treba voditi računa o tome da srčane bolesti u konačnici mogu dovesti do infarkta. Simptomi se najčešće ne prepoznaju ili se zanemaruju – dok ne rezultiraju težim oštećenjima ili posljedicama. Stavljanje svega drugoga i svih drugih na prvo mjesto, prije zdravlja, može vas samo uvaliti u nevolje…. i zato ne čekajte da se situacija zakomplicira, već što prije obavite potrebne pretrage.