Kardinal Vinko Puljić sevdisao u Gradišci: Omiljena pjesma ‘Tebi majko misli lete’

Zanimljivo je da su sa kardinalnom zapjevali i biskup banjalučki Franjo Komarica, glavni imam bosanskogradiški Zejnil efendija Latifović, pravoslavni sveštenik Mirko Milisavić i brojni vjernici. Pratio ih je sa svojim tamburaškim orkestrom maestro Jovo Jerković, slijepi muzičar, koji je virtuoz na čak 24 instrumenta

Razlijegala se pjesma ispred crkve Svetog Roka u Bosanskoj Gradišci.Brojni vjernici pristigli iz regiona i zapadnoevropskih zemalja, ali i iz Amerike i svih kraje Bosne i Hercegovine, sa ushićenjem su pratili kardinala Vinka Puljića kada je veoma tečno i tačno zapjevao sevdalinku ‘Tebi majko misli lete’.

„Pjesma je nešto uzvišeno, a ova mi je u srcu. Posvećena je majci, majka je svakom čovjeku u srcu, pa i meni, rekao je kardinal Puljić.

Zanimljivo je da su sa kardinalnom zapjevali i biskup banjalučki Franjo Komarica, glavni imam bosanskogradiški Zejnil efendija Latifović, pravoslavni sveštenik Mirko Milisavić i brojni vjernici. Pratio ih je sa svojim tamburaškim orkestrom maestro Jovo Jerković, slijepi muzičar, koji je virtuoz na čak 24 instrumenta.

Kardinal Puljić prisjetio se i dvije predratne godine, kada je bio župnik upravo u Župi svetoga Roka u Bosanskoj Gradišci. Zanimljivo je zbog čega je župa bosanskogradiška prije 180 godina nazvana po svetom Roku. Prema Puljićevom riječima to je tada bila mudra ali i spasonosna odluka za cijelu župu, pa i šire.

Prema pisanim tragovima a i pričama prenošenim sa koljena na koljeno, kuga je bila često prisutna na području današnje Bosanske Gradiške prije dva vijeka. Odnosila je žrtve, onesposobljavala radnu snagu i prouzrokovala bijedu, haos i smrt.

Kardinal Vinko Puljić kaže da su crkveni poglavari prije 180 godina uspješno zaustavili kugu u tom dijelu Posavine te u Lijevče polju i dijelu Potkozarja.

“Župama ili crkvama se određivao Sveti Rok kao zaštitnik upravo da bi ih zaštitio od kuge. Isto tako Sveti Rok je sinonim za okupljanje, druženje i ljubav jednih prema drugima. Današnje prisustvo velikog broja vjernika, ali i ljudi drugih konfesija dovoljno govori o našem zaštitniku – rekao je Puljić.

Nakon kardinalovog odlaska vjernici su veoma raspoloženi nastavili sa pjesmom. Najviše su se pjevale sevdalinke, ali i slavonskei bećarci, pa čak i pokoja pjesma Miroslava Ilića, Šabana Šaulića i Halida Bešlića.

Mnogi od njih smatraju da će im razdoblje do narednog Rokova biti berićetno, jer su slavlje počeli i završili upravo pjesmom.

“Vrijeme je da se zapjeva, poigra i priča o veselim temama. Sve što je bilo ružno neka nam ostane za leđima, poručio je Zdenko Valentić, koji je za svetog Roka sa porodicom došao iz Kanade.

Ovogodišnje obilježavanje Rokova u Bosanskoj Gradišci može mnogima poslužiti kao formula za suživot, slogu i napredak. (aura.ba/B.Grgić)