Karamel ružice: Napravite ih i nestat će u tren oka!

Sočno pecivo izuzetnog ukusa limuna, karemala, cimeta…

Sastojci
mlijeko 250 ml
šećer 3 kašike
suhi kvasac 1 kašika
jaja 2
so 1/2 kašičice
vanilin šećer 1
brašno 600 g
rendana kora limuna 1
Za karamel
šećer 200 g
voda 300 ml
margarin 200 g
Za premazivanje
margarin 50 g
šećer 100 g
cimet 2 kašike
sjeckani orasi 100 g
Kako pripremiti
U mlako mlijeko sipati kašike šećer i kašiku suhog kvasca. Sačekati dok kvasac naraste, pa ga dodati u brašno. Dodati ulje,so, jaja, vanil šećer i rendanu koru limuna. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga da nadođe. Nadošlo tijesto podijeliti na dva dijela.
Za pripremu preliva karamelisati šećer, dodati vodu, kuhati dok se šećer ne istopi, pa dodati margarin. Smjesu uliti u tepsiju ili dublji pleh prečnika 32 cm.
Oba dijela tijesta razviti i premazati sa 50 g omekšalog margarina, posuti šećerom, cimetom i sjeckanim orasima.
Napraviti dva rolata i iseći kolutiće debljine 2 cm.
Kolutiće ređati u tepsiju sa kramelom. Ostaviti tako da odstoji jedno 15 minuta.
Zatim peći na 180 stepeni oko 30 minuta.
Ružice prilikom služenja preliti sa nekoliko kašičica karamela u kome su se pekle.

error: Content is protected !!