“Kapija saznanja” šejh hadži Mustafe Čajlakovića: Ulazak u kuću žmireći liječi mantanje

U ovome nastavku iz šejh Čajlakovićeve knjige “Kapija saznanje” objavljujemo dio o liječenju malaksalosti, mantanja, opadanja kose, bubuljica, ruku, ramena, zglobova i nogu. U slijedećim brojevima Aure pročitajte šta je Šejh Mustafa Čajlaković zapisao o duhovnom liječenju

Malaksalost i nemoć u organizmu insana, a to je naprimjer ako insan ustane sa sijela udari mu odmah na vid crnilo, kao i u glavu, a u glavi mu se manta – nesvijesti, a neko padne u nesvijest pa su rekli mudraci učenjaci da je zbog toga što u žuči ima previše smjese i u želucu viška otrova od hrane.

Lijek za to je popiti limunadu natašte (pošećerenu), a s ciljem da bi se bolesnik ispovraćao pa makar malo i izbacio taj štetni višak iz želuca, a nakon toga treba izbjegavati svaku paprenu ljutu hranu. Neka mu bude hrana od kravljeg mlijeka i njegovih proizvoda, a treba da jede i pšenični hljeb.

Opadanje kose

Lijek za mantanje – ako je bolesnik u svome zavičaju pa neka krene prema svojoj kući žmureći, a ako je u svojoj kući neka izađe i neka uđe u svoj dom koji poznaje napamet žmureći, pa neka se poslije toga maže maslinovim uljem žmureći i neka legne tako, kada ustane bit će izliječen od mantalice.

Lijek za kosu koja opada – da je porijeklo kose obična para koju daruje priroda, i koja izvire iz trbuha čovjeka sve prema gore gdje raste kosa. Ako su mješavice u stomaku insana uredne i dobre onda je kosa bujna i dobra, a ako su mješavine guste u insanskom stomaku to prouzrokuje suhu kosa koja se lomi i opada.

Lijek – uzima se kora od bijelog luka pa se uprži na ulju, pa se ovo pusti da se ohladi, pa s time maži kosu i nikada više neće opadati.

Četiri vrste vjetrova

Liječenje bubuljica – pojava bubuljica na licu je razlog tome postojanje crne mješavine ispod kože lica.

Lijek je ako su suhe prirode bubuljice onda se uzima lišće kane pa se dobro istuca, samelje i izgnječi sa medom da postane sve to kao jedna supstanca i ova se smjesa se kao oblog stavlja na lice samo jednu noć a nakon toga se umije mlakom vodom, ali slanom. Ovako uraditi tri puta.

Liječenje ruku, ramane, zglobova i nogu – svaki insan treba da zna da ima četiri vrste vjetrova a to su: hladni vjetar, suhi vjetar, vlažan vjetar i miješan vjetar. Znaj da ove četiri vrste mogu potrefiti ekstremitet insana, a pogotovo starije osobe, pa se na kraju iznutra pojave površine kao žuta tečnost, a koja izaziva bolove i žestok svrbež.

Lijek – uzmi četiri divlja kestena pa ih izrendaj, na sitno erende, i popiti u jedan frtalj sirćeta od jabuke i s time maži oboljela mjesta.

U slijedećem nastavku: lijek za otekline, kurje oči, teško disanje i početak poglavlja o duhovnom liječenju.

(ARHIV AURE)