“Kapija saznanja” šejh hadži Mustafe Čajlakovića: Tijelo je zatvor za dušu!

U ovome nastavku iz knjige Kapija saznanja šejh Mustafe Čajlakovića završavamo poglavlje o liječenju nekih fizičkih bolesti i započinjemo poglavlje o duhovnom liječenju. Šta je to duša – u svojoj knjizi šejh Čajlaković podrobno objašnjava. Pred vama je njegov rukopis prenesen iz knjige “Kapija saznanja” koju su mnogi ocijenili kao izvanredno i korisno štivo

Lijek za otekline – uzima se pšenično brašno, pa se miješa sa medom i vodom kao i maslinovim uljem, pa se ova smjesa skuha na vatri i time se mažu otekline.

Lijek za kurije oči – uzima se zlatna vodica od zlatara pa se njome mažu kurije oči, uzima se zečiji mozak i sa njime se mažu kurije oči, kao što može koristiti prokuhana smokva s brašnom od ječma kao maza.

Povezani sadržaj: Svi nastavci Kapije saznanja

Lijek za teško disanje – uzeti jednu rodakvu crnu pa je utopiti u medu nek prenoći, pa nek to jede astmatičar ili onaj koji teško diše.

Znanje i mudrost

Uradih ovo što sam najbolje znao. Sve je potkovano iz veoma starih Nushi od španske medicine, od njihovih ljekara i mudraca neka ih Uzvišeni Allah dž. š. nagradi, a nama da još više znanja i mudrosti.

Nije mudrost i znanje korisno ako se skriva, a ako se daje i drugima ko zekjat na znanje Uzvišeni Allah dž. š. će povećati to znanje i pomoće svakog takvog roba svoga. Znanje i mudrost, ako se skrivaju kao da ga i nema pa neka je salavat i selam na Allahovog miljenika Muhameda s.a.w.s. na njegovu porodicu ashabe i sve pravovjerne.

Duhovno liječenje

A, kako god treba naše tijelo da se održava i treba mu fizička hrana, našem tijelu tako isto je potrebna i duhovna hrana da nahranimo našu draganu dušu. Šta je to duša? Ne spava, ne umire, ne jede, ne možeš je uhvatiti, ne možeš je uništiti. Ubiti kao insana ili životinju. Naše tijelo predstavlja samo košulju za dušu.

Duša je zauzela tijelo od glave do pete. Samo se malo bocni i osjetit ćeš bol, to ne cvili tijelo nego duša cvili, jer da nije tako onda bi insan kad umre osjećao bol, ali duša je tada napustila tijelo i slobodna je. Tijelo je zatvor za dušu, a ko to ne voli da se ropstva oslobodi? Duša vapi za svojim vatanom, svojom domovinom. Budimo dobri i dobre duše. Ova sva učenja su za razne nedaće i nevolje i da nam duša poprimi duhovne hrane.

U slijedećem nastavku nastavk poglavlja o uhovnom liječenju: šta uraditi kada krave i ovce nemaju mlijeka i kako učiniti da kod čovjeka bude crna kosa.

(Arhiv Aure)