“Kapija saznanja” šejh hadži Mustafe Čajlakovića: Sekiracija vodi crnoj mrtvačkoj prirodi i smrti

Objavljujemo nastavak poglavlja o normama; Buđenje treba da bude blago, najbolji zrak je istočni, sekiracija je glavna bolest duše i srca, kupati se treba barem jednom sedmično, a čistoćom zubi se obraduju i meleci – između ostalog stoji u knjizi “Kapija saznanja” autora šejha Mustafe Čajlakovića…

Norma pri buđenju – Preporučljivo je kao što je i obavezno da buđenje bude blago, da sjedneš koliko bi se proučilo 10 ajeta, 5 – 10 minuta, da sjediš pa onda abdest i drugo. Tri su stvari koje je potrebno imati u ovozemnom životu, prvo nauku koju treba stalno usavršavati, drugo zanat koji treba imati, i treće lijek kojim bi se liječio od bolesti.

Istočnjački zrak i miris

Norma pri disanju zraka – Insanski organizam je u direktnom odnosu i dodiru sa zrakom bez kojeg ne bi organi tijela imali svoju funkciju. Najbolji zrak jeste istočni, pogotovo ako je izmiješan sa lijepim mirisima, u tom slučaju ima jaku korist za tijelo i za jačanje tijela.

Norma pri psihološkim dešavanjima – Znaj da je glavna bolest duše i srca briga (sekiracija), a zdravlje srca i duše su radost i veselje. U toku sekiracije i briga pojavi se povećana temperatura u tijelu a i na tijelu, pa ako se dotična osoba ne rješava te sekiracije i brige onda se vraća ta temperatura insanu u stomak pa se i pojavi crna mrtvačka priroda pa neki ljudi zbog toga umiru, kao što slijedi i mršavljenje. Rekao je Allahov poslanik s.a.w.s: “Kad potrefi Allahova roba sekiracija ili briga neka prouči ovo: može dovu ili 40 Fatiha”.

Preporuka: Ako zadesi čovjeka neka psihička depresija preporučljivo bi bilo da se okupa mlakom vodom, pa ako treba svaki dan, kao što je potrebno podvući oči maskarom (surmom) svake noći prije spavanja a najbolja je surma zato što pere vid i jača kosu.

Zdrav organizam i zubi

Norma za održavanje organa i zdravog organizma – Insanskom organizmu su potrebne norme za održavanje, prvo je potrebno često pranje ili kupanje vodom makar jednom sedmično. Po sunnetu bi bilo preporučljivo uoči svakog petka ili petkom kupanje prije džume namaza. Nakon kupanja je potrebno namirisati tijelo sa bijelim kafurom, kao što je potrebno uređenje kose i brade češljem.

Norma za održavanje zubi – Upotrijebiti četku ili misvak pri buđenju ujutro, kao i prije svake molitve, i još kada se osjeti neugodan miris iz usta. Korisnost i pozitivnost misvaka ili četkice za zube: Čistoća usne šupljine je Allahovo zadovoljstvo, a pri tom ostaju čisti i bijeli zubi, jača govor, kao što daje bujnost i svijetlost licu insana, otkida otrovne šljamove, a sa čistoćom zuba obraduju se meleci.

U slijedećem nastavku: norma za održavanje brade, želuca i početak poglavlja o liječenju neukosti i bolesti u glavi.

(arhiv Aure)