“Kapija saznanja” šejh hadži Mustafe Čajlakovića: Insansko tijelo je kao četiri godišnja doba

Ako se pretjeruje u uzimanju pljuvačne ishrane kao što su mliječni proizvodi, voće i svaka hladna hrana, a vlažna ishrana onda dospijeva iz tijela u mozak vlažna i hladna para, a što prouzrokuje prvo malaksalost i labavost u zglobovima, kao što i prouzrokuje otežanost u radu osjetila i disanja i ovo se zove pljuvačna bolest. Ovo se može stabilizovati uzimanjem blage, a suhe i vruće ishrane. U slučaju nemara prema tome može doći do ozbiljnih bolesti.

Povećana crna mješavina

Ako se uzima hrana, a čija je priroda (gušteračka, crna) kao što su leća, bungov, goveđe meso i patlidžan i slično tome, povećava se onda u čovjeku gušteračka crna priroda i takve se pare penju prema mozgu, tako da se onda osjeti malaksalost u tijelu, žeđ, veliko preznojavanje, nesanica i drugo. A ovo se može stabilizovati uzimanjem meda i to praveći slijedeću mješavinu:

med, malo mljevenog bibera i tekućine od trave mastike (malu kašičicu) i pojesti dvije supene kašike. Takođe, može se popiti i kravlje mlijeko, ali zaslađeno šećerom, friško tek pomuženo i time se može izliječiti.

U slučaju nemara prema navedenim simptomima bolesti može se doći do ozbiljnih bolesti kao što su osip, šugavost a najgore je što u ovakvim slučajevima dolazi do moždanog udara, infarkta i dr.

Ko traži naći će

Znaj da uspješan ljekar nije taj koji samo izliječi bolest, nego je pravi ljekar onaj koji otkrije bolest i uzrok dešavanja te bolesti, tako da se može doći do efikasnog lijeka i liječenja bolesnika. A nekoliko je razloga za bolest i smrt: ubistvo, rušenje organizma, paljenje tijela, davljenje i gušenje. Prilikom dešavanja jednog od ovih navednih, duša sva upada u srce čovjeka (insana), nakon toga brzo izađe iz tijela. Drugi razlog je iščezavanje vlage postepeno u tijelu, dakle dehidracija, a s time se gasi prirodna temperatura u tijelu kao kad nestane svjetla, ali u ovom slučaju se dešavaju prije toga jaki bolovi pa potom slijedi izlazak duše iz tijela.

Treći razlog je prirodna normalna smrt, jer čovjek u toku rane (prerane) mladosti bude vruće i vlažne prirode u to doba od 15-te godine pa sve do iza 20-te godine. Onda poslije tih godina se dešava suša u organizmu, a bude dominantna vrućina i to sve do 40-te godine. Nakon toga postaje priroda tijela vodena i hladna, kao što osijedi i kosa i ovo traje sve do 70-te ili 80-te godine i sve se tako nastavlja dok se ne desi smrt.

Uzvišeni Allah dž. š. stvorio je čovjeka od zemlje, pa insansko tijelo se i ponaša ko zemlja, kao četiri godišnja doba. To je opisano u našoj knjizi koja se zove “Rahmanovo doba” koju treba nabaviti i proučiti je dobro. Treba znati da mi na ovome svijetu živimo samo jedan dan, tren. Tvoje djetinjstvo ti je kao rano proljeće, ljeto ti je mladalačko doba, jesen ti je kao zreo čovjek i zima je duboka starost. Nedaće u zimu dolaze raznorazne i nepredvidive, baš kao i u starosti. Naša knjiga “Rahmanovo doba” je kruna mudrosti. Ne govorim ovo radi toga da bi se prodala knjiga, nje ionako nema u prodaji, ali ko želi naći će, ko traži doći će.

(aura.ba/arhiv Aure)