Kapi od čistog prirodnog meda čuvaju zdravlje očiju

Margarita Nikolajevna Lebedeva (34), oftalmologinja iz grada Nižnjeg Novgoroda, koja radi u Znanstveno-istraživačkom institutu za očne bolesti u okviru Ruske akademije znanosti, ima savjet za oporavak očiju i sprječavanje propadanja mrežnice:

“Veoma su se dobrima pokazale kapi izrađene od čistog prirodnog meda. U tom medu ne treba biti nimalo običnog šećera”, kaže Lebedeva.

Treba izmiješati med s destiliranom vodom u odnosu u 1:3. Mješavinu vode i meda držite u hladnjaku. Stavljajte u oči po 2 do 3 kapi u svako oko ujutro i uvečer. To bi trebalo da činite redovno, godinu dana bez prekida.

“Od narodnih lijekova za glaukom preporučujem da dvaput dnevno, u podne i uvečer, pijete po 0,2 grama praha shilajit (ili mumijo). Terapija traje 20 dana”, savjetuje oftalmologinja.

Za vid je veoma važan vitamin A. Kada ga nema dovoljno, čovjek ima teškoće u prilagođavanju na svjetlost nakon mraka i obranto. Vitamin B, napose B2 (riboflavin), također je vrlo važan za zdravlje očiju i reagiranje na svjetlost. Kalcij je potreban za tekućinu u oku, bjelančevine – za regeneraciju očnog tkiva. Lutein također regenerira očno tkivo. Ipak, najvažnije mjesto pripada vitaminu C koji se koncentrira u leći zdravog oka.

Dotok krvi u mrežnicu poboljšavaju borovnice. Treba ih jesti svaki dan, a također i svježu mrkvu i maslac koji sadrži vitamin A. Također. Što češće treba jesti i peršun, i korijen i lišće.

Obvezno treba jesti crveno povrće i bobičasto voće: paprike, paradajz, jagode, naranče, limun, mandarine i sl. jer ono utječe na poboljšanje cirkulacije u očima.

“Veoma je korisna i kopriva, kako svježa u salatama i juhama, tako i suha u čajevima”, zaključuje ruska liječnica.