Kapha čaj: Stimulirajući napitak za zdravlje i revitalizaciju

 Ljekovita svojstva biljnog čaja sprječavaju i liječe mnoge bolesti zbog čega su prva preporuka kod prirodnog liječenja.

Zbog svojih blagotvornih svojstava, tradicionalni biljni napitci su također ključna komponenta u ayurvedskoj medicini jer našem tijelu pružaju niz dobrobiti za zdravlje i vitalnost. Ayurvedski čajevi imaju bogatu i raznovrsnu aromu, a sastoje se od pažljivo usklađenih biljaka, cvijeća i začina.

Tri glavna ayurvedska čaja su povezana s došama (tjelesnim sistemima upravljanja koji mogu izaći iz ravnoteže), a to su vata, pitta i kapha tipovi.

Za vata tip koji lako podliježe stresu preporučuju se umirujuće i opuštajuće biljke te topli, ljuti i slatki začini poput klinčića, sladića, komorača ili cimeta.

Pitta tip doše koji često ima višak vrućine u tijelu treba se držati svježih i rashlađujućih biljaka i cvijeća poput metvice, ruže i sladića.

Međutim, za kapha tipove koji su skloni letargiji i stagnaciji preporučuju se stimulativni i ljuti biljni začini poput đumbira, klinčića, cimeta ili crnog bibera.

 Zdravstvene blagodati ayurvedskog čaja

Ljepota svakog, a tako i ayurvedskog čaja leži u njegovoj moći da hidratizira kožu, jača i pomlađuje unutrašnje organe te pročišćava i ispire tijelo od toksina.

Čaj čisti dišne puteve te nam daje osjećaj zadovoljstva i smirenosti.

Blagodati ispijanja ayurvedskog čaja su raznovrsne, a kreću se od liječenja probavnih smetnji, pomoći kod mršavljenja, detoksikacije tijela do poboljšanja kvalitete života.

Mogu se sigurno uzimati tokom obroka, između obroka ili u bilo koje doba dana.

Njihova terapeutska svojstva mogu pomoći kod raznih zdravstvenih stanja, npr. kod povišenog krvnog pritiska koji se može liječiti mješavinom ayurvedskih biljaka koje uključuju kardamom, bijeli luk i ashwagandhu.

Antioksidanti i vitamini koji se nalaze u biljnim čajevima izvrsno pomažu u borbi protiv bolesti i infekcija, štite od oksidacijskog stresa, jačaju imunitet i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.

Ko treba da pije kapha čaj?

Zbog povećane vlage, kiše i niskih temperatura, naša aktivnost se smanjuje i često nam je potreban stimulans da se pokrenemo.

U tom razdoblju tijelo je sklonije probavnim problemima, nakupljanju masnoća, zagušenjima, umoru i inerciji.

Ako se osjećamo bezvoljno, tromo ili pothlađeno te imamo poteškoća s buđenjem ujutro, to je česti znak da je tijelo u neravnoteži zbog viška kaphe u tijelu.

Višak kaphe može dovesti do slabe cirkulacije, probavnih smetnji i debljanja, a može pridonijeti stanjima poput alergija, dijabetesa, bolesti srca, zagušenja limfnog sistema i depresije.

U disajnom sistemu višak kaphe uzrokuje povećano nakupljanje sluzi, česte prehlade i curenja iz nosa, mokri kašalj ili upalu sinusa.

Kod takvih stanja preporučuje se kapha čaj, napravljen od oštrih i stimulativnih začina poput đumbira, klinčića, kajenskog bibera, kardamoma, crnog bibera, kurkume i šafrana.

Stimulativni začini u vrućem čaju revitaliziraju i zagrijavaju tijelo iznutra.

Kapha čaj posebno prija ujutro za razbuđivanje te kod hladnog i vlažnog vremena kad je tijelo podložnije prehladama i gripama.

 Kapha čaj – domaći recept

U ayurvedskoj tradiciji postoji više varijacija kapha čaja, a njihova naglašenost je na pikantnim začinima koji imaju protuupalna i antioksidativna svojstva.

Pripremljen s đumbirom i ostalim aromatičnim začinima, ovaj čaj odmah pokreće um i tijelo.

Zagrijavajuća, topla aroma poboljšava cirkulaciju, stimuliše probavnu vatru, jača imunitet i pomaže uravnotežiti kapha došu.

 Sastojci

2 šoljice vruće vode

1/2 čajne kašičice đumbira u prahu

2 pupoljka klinčića

1/2 čajne kašičice sjemenki kardamoma

1/4 čajne kašičice sjemenki piskavice

1/2 čajne kašičice kurkume

prstohvat crnog bibera

prstohvat šafrana

 Priprema

Pomiješajte sve začine i prelijte kipućom vodom.

Poklopite i ostavite 5 minuta kako bi začinsko bilje otpustilo ljekovita svojstva.

Procijedite čaj i poslužite vruće, uz malo meda ili s kriškom limuna.

Napomena

Kapha tipovi trebaju izbjegavati slatku hranu, pa je čaj najbolje ostaviti nezaslađen.

Ipak vam je ipak potreban zaslađivač, med se smatra jednim od najprikladnijih zaslađivača za kapha došu.

Kapha čaj se ne preporučuje djeci, trudnicama i dojiljama.