Kantarion je najbolji saveznik zdrave, lijepe i blistave kože

Kantarion se koristi u svrhu prirodnog liječenja još od doba starih Rimljana kada se najčešće koristio za liječenje mentalnih bolesti

No, osim za prirodno liječenje, kantarionovo ulje pomaže u liječenju svih kožnih oboljenja i to za sve tipove kože, od suhe, osetljive, mješovite do masne i problematične.

Dobrobiti kantarionovog ulja za njegu lica:

Umiruje osetljivu kožu, hrani dehidriranu kožu, smanjuje bore, štiti kožu od negativnih spoljnih uticaja, djeluje antioksidativno, podstiče obnovu kože, smanjuje oksidativni stres, ima antimikrobna svojstva.

Kantarionovo ulje je jedno od najboljih ulja za njegu dehidrirane, oštećene i osjetljive kože lica, a upravo zbog toga često se nalazi u velikom broju krema za njegu. Pošto pospješuje prirodno i brzo zacjeljivanje kože preporučuje se da ga uvrstite u svakodnevnu rutinu njege za ispucalu kožu svih dijelova tijela.

Može se koristiti u svom čistom obliku kao sastojak svih proizvoda prirodne kozmetike. Možete da ga napravite i sami i tako biti sigurni da imate najbolje ulje za njegu kože lica.

Izrada kantarionovog ulja

Izrada kantarionovog ulja je jednostavna i ne zahtjeva previše uloženog truda. Za kvalitetno kantarionovo ulje biće vam potrebno bazno ulje ako što je ulje jojobe, badema, sjemenki grožđa ili koštica marelice. Kod izrade kantarionovog ulja kod kuće ne preporučuje se koristiti maslinovo ulje, jer kao i kokosovo može dovesti do začepljenja pora i pojave mitisera.

U teglu od pola litre stavite mlade cvjetove i pupoljke kantariona tek ubrane sa sunca pa ih ostavite jedan dan na suncu kako bi se dobro osušili da biste izbjegli plijesan. Teglicu napunite do vrha, a nakon što su se cvjetovi dobro osušili, prelijte ih baznim uljem prema vašem izboru.

Teglicu dobro zatvorite pa je ostavite na sunčanom mjestu mjesec dana. Mješavinu je potrebno svaki dan jednom promiješati. Ulje bi trebalo poprimiti crvenu boju kada je gotovo, a tada ga treba procediti i odložiti u bočici od tamnog stakla. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu kako bi njegov kvalitet što duže ostao sačuvan.

Korišćenje kantarionovog ulja

Ako izlazite tokom dana, posebno na sunce, ne biste smjeli da koristite ulje bogorodičine trave, jer izaziva fotosenzibilnost. Stoga ga koristite uvijek u večernjima satima, najbolje prije odlaska na spavanje.

Pošto kantarionovo ulje ima i antioksidativno dejstvo, ono će najbolje nahraniti kožu vašeg lica nakon izlaganja sunčevim zracima. Preporučuje se nakon izlaganja suncu, prije odlaska na spavanje nanijeti tanak sloj kantarionovog ulja kako biste koži vratili hidrataciju i spriječili pojavu bora koje su uzrokovane suncem.