Kantarion – dar prirode koji tjera tamne oblake depresije

Kantarion najpoznatiji je prirodni lijek za liječenje depresije. Koristi se u narodnoj medicini, ali joj i službena medicina pridaje važnost.

Upotreba kantariona datira još iz vremena starih Grka. Hipokrat je u svojim spisima zabilježio opravdanu medicinsku upotrebu kantariona.

Na tržištu postoji veliki broj preparata od gospine trave koji se koriste lokalno i oralno te je potreban veliki oprez. Osjetljivije i osobe svjetlije puti koje koriste preparate kantariona, trebaju izbjegavati sunčanje jer može doći do fotosenzibilizacije.

Ljekovito djelovanje

Ekstrakti s kantarionom:

imaju antibiotsko i antiviralno djelovanje
dokazan je učinak kod depresije, straha i nemira, anksioznosti i razdražljivosti
koristi za liječenje simptoma menopauze
koristi se kod neraspoloženja
povoljno djeluju na koncentraciju
ublažavaju iscrpljenost
koriste se kod sindroma kroničnog umora
imaju povoljni učinak kod migrene i drugih tipova glavobolje
Preparati kantariona mogu se koristiti i lokalno kao ulja za zacjeljivanje rana, kod opeklina prvog stupnja, neurodermitisa, reumatskih bolova, ugriza kukaca, hemeroida i boli.

Kantarion je biljno ulje crvene boje koje se dobiva namakanjem cvijeta  u djevičanskom maslinovu ili nekom drugom, hladno prešanom ulju. Ovo se ulje smatra gotovo čudesnim jer uspješno umiruje ili čak liječi niz simptoma – od kožnih tegoba, poput akni, ožiljaka, opeklina od sunca, preko blage depresije pa do ginekoloških smetnji. Stoga je bočicu kvalitetnog kantarionova ulja dobro imati u svakoj kućnoj ljekarni.

Poslužit će za njegu kože, kose te kao podloga za masažu te za njegu i masažu novorođenčadi. Regenerira kožu i hidratizira, smiruje upalne procese na koži (pretjerano sunčanje, ekcemi, dermatitisi…). Odlično je za sprečavanje stvaranja rana bolesnicima koji stalno leže. Zavoj s uljem stavlja se na najosjetljivija mjesta, poput leđa, i potrebno ga je mijenjati nekoliko puta na dan. No treba istaknuti da vam neće pomoći na plaži.

Nuspojave

Zbog nuspojava koje izaziva s nekim lijekovima, neke zemlje su čak i zabranile korištenje preparata gospine trave. Sigurni su ako se uzimaju kako je propisano i kratkoročno. Nuspojave koje preparati gospine trave mogu izazvati su:

problemi sa spavanjem,
nemir,
anksioznost,
razdražljivost,
umor,
suha usta,
vrtoglavica,
glavobolja,
osip,
proljev