KANDIDA DIJETA ZA MJESEC DANA UKLANJA GLJIVICE!

 

Mnoge osobe osjećaju poboljšanje nakon strogog pridržavanja dijete u trajanju od dvije do četiri nedjelje. Ishrana treba da bude bogata biljnim vlaknima, a izbacuju se rafinisani šećeri i drugi ugljeni hidrati koje gljivice koriste za rast.

 

Ishrana igra bitnu ulogu u liječenja kandide, a bitno je primijeniti poseban režim uz terapiju lijekovima. Dužina dijete zavisi od dužine simptoma, njihove jačine i ukupnog zdravstvenog stanja.

Mnoge osobe osjećaju poboljšanje nakon strogog pridržavanja dijete u trajanju od dvije do četiri nedjelje. Ishrana treba da bude bogata biljnim vlaknima, a izbacuju se rafinisani šećeri i drugi ugljeni hidrati koje gljivice koriste za rast.

Tokom prve dvije-tri nedjelje programa, često se preporučuje da se unos ugljenih hidrata smanji na 20-60 grama dnevno. Kako simptomi nestaju, unos ugljeno hidrata se postepeno povećava.

Hrana koja sadrži niske količine ugljeno hidrata je slijedeća: meso, piletina, ćuretina, morska hrana, neko orašasto voće, neskrobno povrće.

Nedozvoljena hrana

ŠEĆER – Kod ove namirnice ne misli se samo na dodavanja šećera u jelo ili čaj, već i provjeravati prisutnost šećera u svim jelima. Najbolje je da se izbace svi oblici šećera, s obzirom da oni pomažu rast kandide.

To su: bijeli i smeđi šećer, med. Izbaciti sve namirnice koje sadrže šećere (pročitati na deklaraciji: saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, manitol, sorbitol, galaktoza, monosaharidi, polisaharidi). Izbaciti: keks,  kolače, bombone, čokoladu, marmeladu.

VOĆE – Sadrži prirodni šećer koji je potreban za rast gljivica. Izbacite: smrznuto, konzervirano i suho voće, voćne sokove, narandže i đusevi, dinju.

KVASAC – Hranu koja sadrži kvasac treba izbaciti: pekarski i pivski kvasac, suplementi kvasca, pekarski proizvodi s dodatkom kvasca. Izbaciti proizvode od bijelog brašna. Mogu se koristiti pekarski proizvodi od integralnih žitarica bez dodatka kvasca, ili s dodatkom praška za pecivo.

SIRĆE – se proizvodi pomoću kultura kvasaca, stoga je potrebno izbaciti: sve vrste sirćeta, majoneze, kečap, razne umake, soja umak, senf, kisele krastavce i ukiseljeno povrće, konzervirane masline.

 IZBACITI PEČURKE, KIKIRIKI, MASLAC OD KIKIRIKIJA I PISTAĆE

ALKOHOL – Alkoholna pića sadrže šećer koji je potreban za rast gljivica, a osim toga opterećuju jetru i druge organe. Treba izbaciti sve oblike alkohola: vino, pivo, žestoka alkoholna pića.

KAFA, CRNI ČAJ – nisu poželjni, treba izbaciti sve oblike, a izabrati pića poput: vode, biljne supe, svježe sokove, biljne čajeve.

SIREVI – Izbaciti i zrele i one sa plijesnima.

MESNI PROIZVODI – Izbaciti sve mesne proizvode: salame, slaninu, kao i konzeriranu i sušenu ribu. Ostala konzervirana, obrađena i rafinirana hrana – nepoželjna.

 

 Hrana koju treba ograničiti

Mliječni proizvodi – kandida može uticati na metabolizam masnoća, tako da se unos mliječnih proizvoda mora umanjiti. Obično se eliminišu slijedeći mliječni proizvodi: <195>kravlje mlijeko,

  • većina sireva (osim onih s niskim sadržajem laktoze kao što su ementaler, mocarela),

– sladoled.

Poželjan je organski nemasni jogurt koji sadrži povoljne bakterije.

  Hrana koja se preporučuje

Jedite zdravu hranu koja ne sadrži gljivice i plijesni: integralne žitarice poput smeđe riže, prosa, ječma, svježe povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari.

Dozvoljene su i morske biljke, raženi hljeb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, svježa riba.

Novija istraživanja pokazuju kako i prirodno čisto maslinovo ulje, uzimano u malim količinama suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica.

Bijeli luk, kako sirov, tako i kratko prokuhan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz crijeva.

Povrće – Sve vrste povrća, što više u sirovom ili kuhnom obliku: razne salate, paradajz, krastavci, zelje, kupus, luk, bijeli luk, mahunarke, začinsko bilje, sokovi bez dodataka šećera.

Poželjno je koristiti hranu s visokim sadržajem vlakna koja može mehanički odstraniti, integralne žitarice, raženi hljeb, ovsene pahuljice, pšenične klice, brokoli, zeleni i crveni kupus.

Voće – Posebno je koristan limun.

Meso – Živinsko meso, divljač, riba, rakovi, kao i bistra supa.

Svakodnevno se preporučuje mala količina fermentiranih namirnica kao što su obični jogurt (ne voćni!)

Umjereno uzimati: smeđu rižu, krompir, raženi hljeb.

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!