Kanađanka Mikajla Piterson (26): Jela sam 1.5 kg mesa dnevno i izliječila artritis i depresiju!

Ograničila sam jelovnik na meso, salatu i masline, što mi je donekle pomoglo, ali nikako se nisam mogla riješiti anksioznosti. Tek nakon rođenja svog prvog djeteta odlučila sam se detaljnije posvetiti proučavanje ishrane i nakon savjeta svojih doktora, shvatila sam da je mesna dijeta sigurna i odlučila sam da iz ishrane izbacim sve osim mesa.

Mesna dijeta je jedan od najnovijih trendova u svijetu nutricionizma koja zagovara ishranu baziranu isključivo na mesu, zbog čega i predstavlja jednu od najkontroverznijih dijeta ikada.

Kao što i sami znate, obično kada želimo da izgubimo koji kilogram viška, meso je nalazi na vrhu liste zabranjenih namirnica, jer se smatra da je nezdravo, da začepljuje arterije i da ga treba izbjegavati po svaku cijenu.

Međutim, postoji i druga grupa ljudi koji tvrde potpuno suprotno, te da su zahvaljujući mesnoj dijeti primjetili povećanje energije, bolju koncentraciju, gubitak težine, pa čak i uspjeli izliječiti teške bolesti.

 

Jedna od njih je i mlada Mikajla Piterson iz Toronta koja kaže kako je nakon višemjesečne dijete bazirane isključivo na mesu, odnosno govedini, uspjela izliječiti depresiju i artritis od kojeg je patila još od djetinjstva.

Artritis mi je razarao zglobove

Mikajla koja je donedavno patila od teškog reumatodnog artritisa, hroničnog umora i depresija tvrdi da se većina bolesti uspješno mogu izliječiti isključivo pravilnom dijetom. Ova blogerka i nutricionistkinja izazvala je lavinu komentara na svojoj Instagram stranici gdje je vjerno prati preko dvadest i pet hiljada ljudi, nakon što je izjavila da se uspjela sama izliječiti i to tako što je iz ishrane izbacila sve osim „mesa, soli i vode“.

 

Na svom blogu „Don`t Eat That“ Mikajla je sa svijetom podijelila svoju priču o tome kako joj je mesna dijeta pomogla da „preporodi svoje fizičko i mentalno blagostanje“.

  • Još od malih nogu sam znala da nešto nije u redu sa mojom zdravljem. Simptomi juvenilnog artritisa su se počeli ispoljavati kada sam imala tek dvije godine. Hodala sam usporeno, teškim i umornim koracima. Pet godina kasinije, dobila sam zvaničnu dijagnozu ove bolesti. Počelo je sa bolovima u stopalima, a kasnije se artritis proširio na ostatak tijela.
  • Pod udarom artritisa je bilo trideset i sedam zglobova u mom tijelu, dakle vilica, kukovi, koljena, prsti, laktovi, ramena – sve osim kičme! Bila sam prvo dijete u Kanadi kojem su ljekari davali imunosupresante kako bi mi pokušali pomoći, i terapija mi je izvjesno vrijeme zaista i pomogla. Međutim i dalje sam patila od artritisa – kaže Mikajla.

Tijelo je vrištalo za lijekom

Dok je pohađala peti razred osnovne škole, život Mikajli zadaje još jedan udarac. Dijagnostikovana joj je i depresija, koja se generacijama prenosila na članove njene porodice.

 

  • Simptomi su iz godine u godinu postajali sve godi, i svakodnevno sam gutala razne antidepresive. Da stvar bude gora, artritis je ponovo počeo da „divlja“, i morala sam ići na operaciju da mi ugrade umjetni kuk i zglobove u nogama jer je hrskavica u njima počela da propada.

 

  • U ranim dvadesetim počela sam se naglo debljati, a višak kilograma je bio praćen kožnim osipima i aknama. Dijagnostikovan mi je i poremaćaj spavanja te sam pune dvije godine morala piti amfetamine kako bih normalno funkcionisala – prisjeća se Mikajla.

 

Njeno tijelo je „vrištalo“ za lijekom, a nakon brojnim analiza i DNK testova, Mikajla otkriva da pati od celijaklije – bolesti koja se javlja kod genestki predisponiranih osoba nakon ingestije glutena, proteina koji se nalazi u pšenici i nekim drugim žitaricama.

  • Nakon ovog saznanja odlučila sam da iz ishrane izbacim sve namirnice koje sadrže gluten. Istina, osjetila sam neka manja poboljšanja ali ništa se značajno nije promijenilo. Nastavila sam sa eksperimentisanjem i eventualno sam prešla na dijetu eliminacije, odnosno izbacivanja čitave grupe namirnica iz ishrane.

Plan eliminacione dijete podrazumjeva uklanjanje onih namirnica iz ishrane koje mogu izazvati upale ili druge neželjene simptome. Kada se ova hrana ukloni, organizam ima šansu da se oporavi ili potpuno izliječi. To su namirnice koje mogu doprineti zapaljenju i drugim reakcijama, a u njih obično spadaju: Gluten, mliječni proizvodi, jaja, soja, kukuruz, orašasti plodovi, povrće poput krompira, paradajza, paprika. Nakon perioda eliminacije, odbačene namirnice se polako vraćaju u ishranu jedna po jedna, a prati se na koji način tijelo odgovara na njihovo ponovno uvođenje.

– Eliminaciona dijeta je korisno sredstvo za određivanje koje hrana pogoduje vašem organizmu, a koja ne. Odlučila sam da isprobam dijetu baziranu isključivo na mesu odnosno govedini, i tada sam konačno osjetila velika poboljšanja kada je riječ o artritisu, koži i raspoloženju – tvrdi ova popularna blogerka.

Goveđi odrezak za doručak

Mikajla objašnjava da je pokušala da u ishranu ponovo ubaci različite namirnice, ali rezultati nisu bili zadovoljavajući. Prije nego što je zatrudnila, njen jelovnik se uglavnom sastojao od mesa, malo povrća, začina i kokosovog ulja. Međutim, trudnoća je promijenila način na koji njeno tijelo reaguje na hranu, i iako su simptomi bolesti bili blaži, i dalje je imala epizode depresije.

 

  • Ograničila sam jelovnik na meso, salatu i masline, što mi je donekle pomoglo, ali nikako se nisam mogla riješiti anksioznosti. Tek nakon rođenja svog prvog djeteta odlučila sam se detaljnije posvetiti proučavanje ishrane i nakon savjeta svojih doktora, shvatila sam da je mesna dijeta sigurna i odlučila sam da iz ishrane izbacim sve osim mesa.
  • U početku me malo mučila dijareja i natudost, ali nakon ovog prijelaznog perioda kada se tijelo naviklo na promjenu, osjećala sam se puno bolje i simptomi koje sam prije imala su nestali. Ostali članovi moje porodice su takođe prihvatili mesnu dijetu te kombinuju namirnice poput piletine, puretine i ribe.
  • Ja se držim govedine jer mi ona najviše odgovara, i za doručak uvijek jedem goveđi odrezak. Ljudi koji pate od sličnih tegoba me često pitaju za savjet i riječ podrške, a ja im uvijek kažem da se moraju posavjetovati sa svojim doktorom prije nego što krenu sa bilo kojom dijetim i drastičnom promjenom životnog stila. Samo zato što je ova dijeta meni donijela čudesne rezultate ne znači da će tako djelovati na sve – tvrdi Mikajla koja dnevno pojede 1.5 kg mesa, a svoju jednogodišnju kćeku hrani isključivo mlijekom i mesom.

Ona priznaje da ne postoji medicinski dokazi koji bi podržali njenu teroiju da je zahvaljujući konzumiranju mesa uspjela izliječiti sve svoje bolesti, te se slaže da ova dijeta zvuči pomalo ludo.

Velika prednost ove dijete, navodi Mikajla je što više ne osjeća žudnju za hranom kao prije. Od 2015. godine kada je iz ishrane izbacila gluten, ona više ne uzima imunodepresive. Također, Mikajla više ne uzima protuupalne ili bilo koje druge lijekove, a njen artritis koji joj je godinama od života pravio pakao je u remisiji.

 

„Ne postoji magična dijeta koja liječi bolest“

Iako je zbog svoje priče Mikajla postala populatna nutricionistkinja i najpoznatija zagovornica mesne dijete na svijetu, njene tvrdnje nisu prošle bez burnih reakcija raznih stručnjaka. Nutricionistkinja Rijanon Lambert iz Londona tvrdi da ne ne postoji magična dijeta koja može izliječiti bolesti, i da tijelo neće dobiti potrebne nutrijente za normalno funkcionisanje ako se hrani isključivo mesom.

Na svom Instagram profilu je napisala kako bi ljudi trebali biti sumnjičavi prema dijetama koje „liječe bolesti“,  kao i da savjete medicinskih stručnjaka nikada ne treba ignorisati.

  • Postoje neke hranjive materije koje jednostavno ne možete dobiti od mesa. Način života i tradicija većine ljudi otežava pridržavanje stroge dijete. Folnu kiselina, vitamine C i E dobijamo iz povrća. Vlakna koja su neophodna za zdravlje želuca i imunitet se ne nalaze u mesu koje često dovodi do razvoja lošeg holesterola. Mislim da ljudi ne bi trebali slušati savjete nekoga ko uopšte nije kvalifikovani nutricionista – zaključuje Rijanon, koja nije dugo čekala na Mikajlin odgovor.
  • Potpuno je u pravu, i uvijek sam bila veoma iskrena po tom pitanju. Ali isto tako ne planiram ići u školu koju vode farmaceutske kompanije kako bi me učili da je „konzumacija žita zdrava“ – kaže Mikajla.

Prokomentarisala je i njeno upozorenje da nikada ne smiju ignorisati savjete ljekara.

  • Zbog ljekarskih preporuka sam pila više lijekova nego što mogu prebrojati na prste. Zbog njih sam u 17. godini života morala ići na zamjenu kuka i zglobova, operacije zbog kojih sam trajno oštećena i tu više nema povratka. Moj cilj je da ohrabrim ljude da kroz dijetu sami pokušaju pronaći lijek za svoju bolest. „Govedina, so i voda“ je ono što je kod mene upalilo!
  • Pričajte sa svojim doktorima. Ne odustajte od proposane terapije na svoju ruku. Jedono što zagovaram i podržavam je želja ljudi da sami istraže i testiraju stvari koje bi im mogle donijeti olakšanje. To je ono što je meni pomoglo – zaključuje Mikajla.