Kalorično, a ne goji: ZDRAVE I UKUSNE GRICKALICE PROTIV STRESA!

Neki dani su izuzetno stresni, zbog čega su mnogi ljudi primorani biti za stolom. Pod stresom više jedu i tako “slažu” kilograme. Ovo su savjeti da, umjesto nepotrebnih kalorija, probate jednu od  zdravih grickalica

Smanjivanje stresa grickalicama kao što su čips, čokoladice i gazirana pića je jednostavna opcija nekome ko puno vremena provodi za radnim stolom.

– Zbog ovih namirnica se osjećate gore, a ne bolje – kaže Charlotte Watts, koautor nove knjige Good Mood Food.

– Kad su ljudi pod stresom, mozak šalje poruku da mu treba “energije”, ali samo kao zaštitnu mjeru. A ono za čime u tim trenucima ljudi najviše žude su – šećer i kombinacija masnoća – objašnjava.

Ta potreba se može zadovoljiti ovim zdravim grickalicama, koje će ljudima donijeti puno više koristi od trenutnog zadovoljavanja potrebe.

1. Celer s namazom od orašastih plodova

Celer sadrži hemikaliju koja se naziva apigenin koja smiruje nervni system. Također, kad se jede celer potrebno je mnogo žvakanja što oslobađa napetost koja se obično zadržava u čeljusti.

Punjenje celera namazom od orašastih plodova (bademom, lješnjakom ili nekim trećim) dodaje u obrok proteine i masti koje zadovoljavaju potrebu za energijom.

2. Miso pasta

I kod nas se mogu kupiti pojedinačne vrećice miso praha, uglavnom u trgovinama zdrave hrane ili velikim supermarketima. Ova japanska fermentirana pasta od soje je veliki izvor proteina koji pomaže u ravnoteži ženskih hormona.

3. Sušeni mango

Ako tražite alternativu vrećici bombona, ovo je vaš odgovor. Mango ima lijep, bogat, slatki okus, a suha verzija oslobađa šećere sporije nego mnogi drugi sušeni plodovi.

Ima visoki udio topljivih vlakna koja pomažu dovođenju u ravnotežu nivo šećera u krvi, a zbog toga što treba puno žvakati, također može umiriti mozak i napetost glave.

4. Avokado

Kao osnova za lagani obrok, pola avokada je prirodna mast koja poboljšava rad mozga, a može mu se dodati niz dodataka.

Masti koje su potrebne mozgu za normalno funkcioniranje, kao što su mononezasićene masti u avokadu, orasima i maslinama, ne potiču novu žudnju za jelom. Avokado se može kombinirati s maslinovim uljem, sjemenkama, kozjim sirom ili bučinim uljem…

5. Fritata

Jaja su biološki dostupni proteini, a to znači da ih nije lako apsorbirati i koristiti kao energiju u tijelu.

Frittata je poput omleta, ali deblja i može se napuniti različitim povrćem – špinatom, crvenom paprikom, šparogama ili lukom te dodati arome kao što su kurkuma, kumin, kozji sir, sjemenke ili začini.

6. Indijski oraščići s Tamari umakom

Za mali obrok koji će zadovoljiti potrebe mozga ljudi mogu napraviti prutiće od indijskih oraščića i Tamarija (japanskim umakom od soje bez glutena), koji će ugasiti osjećaj gladi.

Prutiće s indijskim oraščićima i tamarijem je vrlo jednostavno napraviti. Treba vam oko 3 šoljicee cashew oraha i 2 kašike tamarija, sve se pomiješa i izravna na plehu koji se potom peče 25 minuta na 170 stepeni Celzijusa.

7. Krekeri od raži

Ljudima koji imaju problema s osjetljivom probavom, ovo je blagoslov za suzbijanje stresa. Raž ima malo glutena, ljepljivog proteina koji kod nekih ljudi zna uznemiriti probavu, te im je lakša za probavu.

Kreker se može namazati humusom, kozjim sirom ili namazima od avokada, artičoke ili cvekle.

8. Kokosove pahuljice ili suhi komadići kokosa

Vrlo jednostavna grickalica koja pomaže da reguliramo želju za šećerom. Kokos sadrži masnoće trigliceride srednjeg lanca koje ljudski organizam ne može pohraniti kao masnoću, a ubrzavaju metabolizam jer ih treba odmah obraditi.

Kokosove pahuljice imaju suptilnu slatkoću koja zadovoljava tu želju, ali zapravo ljudima pomaže da uravnoteže šećer u krvi, energiju i koncentraciju.

9.  Supa, gulaš ili curry

Pripremite sušu, gulaš ili curry s puno povrća, mahunarki, bijelim lukom i lukom, u koju uvijek možete dodati lisnato povrće poput špinata ili kelja kako biste povećali unos vitamina i minerala u organizam.

10.Tamna čokolada

Ponekad jednostavno želimo nešto čokoladno i to je sasvim u redu. Istraživanje je pokazalo da 40g tamne čokolade dnevno pomaže ljudima da se lakše nose sa stresom, tako da to može biti izrazito učinkovit mali obrok.

Uvođenje tamne čokolade kao mali obrok može biti vrlo korisno za ljude koji inače vole u popodnevnim satima jesti slatkiše i masniju hranu.

Tamna čokolada je dobar izbor svim ljudima koji imaju osjećaj da se “bore” sa zdravom ishranom. Ovo će ublažit osjećaj velike promjene u ishrani, a istovremeno imati pozitivan učinak na tijelo i mozak.

11. Pečeni krompir

Ne, ne trebate ga ispeći na poslu, bijeli ili slatki krompir može se donijeti na posao u hermetički zatvorenim posudicama i neće izgubiti okus ni miris. Pogotovo ako je mariniran u maslinovom ulju ili maslacu.

Možete mu dodati sira, mladog luka ili grahorica po izboru.

12. Salate

Lisnato povrće poput celera ima veliku količinu umirujuće hemikalije apigenin, tako doručak koji se bazira na salatama zelenog povrća nije hrana za zečeve već obrok koji će na čovjeka imati umirujući utjecaj.

Kako vam ne bi brzo dosadilo u salate dodajte zanimljive dodatke kao što su artičoke, ribana mrkva ili cvekla, pečeno povrće, pinjoli, sjemenke ili kapare.

Jednostavno preljev od maslinovog ulja, soka od limuna ili jabukovog sirćeta će potaknuti probavu. U salatu se mogu dodati namirnice pune proteinima poput tofua, jaja, bijele piletine ili kozjeg sira.

13. Kuglice od datula i orašastih plodova

Kuglice je toliko jednostavno napraviti da je stvarno smiješno kupovati gotove. Za kuglice je potrebno samljeti orašaste plodove, a može se i kombinirati i više njih s datulama. Datule su koncentrirana slatkoća i lako zadovoljavaju želju za slatkim, a bogate su topivom vlaknima i mineralima.

Ako počnete s osnovom kojoj je ista količina datula i orašastih plodova, tada možete dodati i druge sastojke po svojoj želji. Na primjer, pokušajte s kokosom, cimetom, đumbirom ili maslacem od kikirikija.

14. Jogurt, bobičasto voće i cimet

Mješavina ovih namirnica može biti fantastično punjenje za palačinke ili zdjela zadovoljavajućeg obroka.

Jogurt izvrsno nadopunjuje slatke bobice bez da podiže nivo šećera u krvi. Možete koristiti običan jogurt ili kokosov jogurt, ali je bitno da budu punomasni, kako bi osigurali unos zdravih masti koje umiruju i zadovoljavaju mozak.

Bobice su najbolji izbor voća jer aktivno smanjuju šećer u krvi, a cimet signalizira mozgu da je čovjek pojeo nešto slatko.

15.Salata s rižom

Salata na bazi riže je dobar obrok koji se može pripremiti unaprijed jer je prikladan za zamrzavanje. Najbolja je Basmati riža ili mješavina Basmati s divljom rižom koju je prvo potrebno prokuhati i ohladiti. Potom se u nju može dodati sirovo povrće, sjemenke i maslinovo ulje te se razdijeliti na porcije.

16. Zeleni smoothie

Dobar blender je više od ukrasa u kuhinji. Ne trebate ogromnu količinu nevjerovatnih sastojaka kako biste dobili grickalicu bogatu hranjivim sastojcima.

Jedan od najboljih gustih zelenih Smoothieja se sastoji od prilično uobičajenih sastojaka od kojih se radi baza, u koju se može dodati bilo koje terapeutsko sredstvo (poput biljnih tinktura, zelenih prašaka ili peludni) koje vam se sviđaju.

Pomiješajte bazu kokosove vode, s polovinom celera, polovinom avokada, nekim bobičastim voćem i manjom količinom Manuka meda ili drugim kvalitetnim medom za okus.

Dodavanje đumbira će pojačati okus i pojačati cirkulaciju, baza hladnog čaja od kamilice će umiriti tijelo, a svježi začini poput mente ili bosiljka će smiriti uznemirena crijeva.

17. Kakao s goji bobicama

Kakao prah je sirovi čokoladni prah koji će zadovoljiti želju za slatkim, a ne sadrži previše kofeina poput tamne čokolade. Prepun je antioksidansima koji podupiru imunitet, isto kao i goji bobice i orašasti plodovi.

 

 

Komentari

komentara