Kalemar Sead Metiljević iz Hrasnice kod Sarajeva: Sajo je svojim kalemli rukama oplemenio na hiljade voćki

Nigdje ti ja ne idem bez halata, jer uvijek imam priliku da okalemim neku voćku i tako steknem sevapa  – kaže ovaj kalemar i voćar

Sarajevski voćari sa simpatijama pominju ime Seada Metiljevića iz Hrasnice. Kažu kako je ovaj 64-godišnji Famosov umirovljenik za svog života okalemio toliko voćki da mu mogu pozavidjeti i poznatije voćarske farme. Kamo god hodi, ovaj vitalni starina nosi u džepu ili torbici, pribor za kalemljenje: kalemarsku čakiju, krpu, vosak, makaze.

O Saji, kako ga iz milja zovu prijatelji, kruži priča kako je okalemio na hiljade diljih voćki po igmanskim šumama.   Bilo je više nego zanimljivo čuti njegovu priču:

– Kud god bih iš’o, uzbrdo, haj, haj od Hrsnice pa uz Igman, ili nizbrdo, kalemio sam i okalemio na hiljade voćki. Po Hrasničkom polju nejma voćke koju nije pomilovala i opitomila moja ruka. Otkako znam za sebe duša mi je da oplemenjujem voće. Rahmetli majka mi je znala kazati. “Sine moj, ti si zaradio sevapa k’o neko ko je bio na hadžu!”

Sead ima svoj voćnjak koji se “pružio” na dvadesetak dunuma zemljišta, “a nejma koje mivke nejma”.

  • Naša voćka je sitnija, ali zdravija i slađa, recimo kao što su takiša i oskoruša kad ugnjile. I neki dan sam kod mog ahbaba, Hamde Ibrahimovića, posadio i okalemio puno prisada voćki koje sam još kao dijete kusao, a sad ih malo gdje ima. E, ima ih kud ja prođem sa mojom kalemli čakijom. I zna se moja tradicionalna tehnika kalemljenja, takozvani “procijep” i “pod koru”. Još da ti kažem ovo, obradujem se k’o malo dijete, kada me neko zovne i kaže mi: “Ponesi halat.” Namah znam da je to moja čarobna čakija!

Kalemi crnu ružu

Sejo veli da potječe iz kalemarske porodice, Kaže:

– Ovaj plemeniti zanat su mi u amanet ostavili djed Vejsil i babo Emin. Zahvaljujući njima naučio sam sve kalemarske vještine, pa kao i mnogi voćari mogu se pohvaliti da na jednom stablu imam dest vrsta voćki, te da sa lahkoćom kalemim crnu ružu.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba