Kakvu tajnu krije stari nišan u selu Džafići kod Kalesije? Poruka iz sna: mezar se mora zagraditi!

Niko ne može kazati „ko, kako i kada je legao u crnu zemlju ispod kamena“, niti postoji pisani trag, ali mnogi su čuli neku od priča koja se vezuju za ovaj mezar dug jedanaest koraka odraslog insana

 U pitomom kalesijskom zaseoku Džafići, koje se ugnijezdilo nadomak Vukovija, stoljećima pažnju mještana i putnika plijeni pažnju stari mezar dug, vjerovali ili ne, jedanaest koraka odraslog insana. Po sablji i mjesecu uklesanim u nišanu, koji se sklonio pod stablo jabuke, vjeruje se da potiče iz turskog vakta s početka dolaska Osmanlija na ove prostore. Pa ipak, gotovo da nema niti jednog pouzdanog podataka koji može odgonetnuti tajnu kome mezar pripada.

 Samo nagađanja

Ni najstariji mještani ovog dijela naše domovine ne mogu pouzdano kazati „ko, kako i kada je legao u crnu zemlju ispod kamena“, niti postoji pisani trag, ali gotovo da nema stanovnika iz starijih generacija koji nije čuo neku od narodnih predaja koja se vezuju za ovaj „najduži“ mezar na području kalesijskog kraja i šire.

U svojoj mladosti mnoge priče je slušao danas 75-godišnji Habib Mešanović, ali su to, po njemu, “samo nagađanja kako bi moglo biti“, jer parcela zvana Nišan ostaje tajna do „današnjeg dana“.

  • Govorilo se kako tu ne „leži“ jedan insan, možda ih je „leglo“ više. Neki su prenosili ono što su još stariji kazivali kako je tu pokopan turski asker, vojskovođa, zajedno sa imovinom koju je imao uz sebe – veli starina Habib i dodaje:

– Ko će mu ga znati?!

 Čudan san

Zanimljiv je i nastavak Habibove priče.

  • Jedan moj komšija, prepričavajući svoj san, kazao mi je da su mu u snove došla dva čovjeka u zelenim odjelima koji su mu rekli da mezar mora zagraditi, što je i uradio. Dok nije to uradio nije imao mira. Duši mu je lahnulo kada je hairli završio posao.

Godinama je ta ograda štitila mezar od štetočina, sve dok nije oronula i dotrajala, a onda smo mi, mještani, postavili novu ogradu. Danas je ova parcela moja najveća briga i moj uzvišeni dug u pokušajima da saznam tajnu o nišanu u kom stoje uklesani sablja i mjesec – kazao je ovaj dobrićina i iskreni vjernik iz sela Džafići.

Džafići bez Džafića

Jedna od narodnih predaja, kaja se prenosila sa koljeno na koljeno, (u)kazuje kako je na parceli Nišan pokopan nekakav Džafer po kome je naselje dobilo ime Džafići. Zanimljivo je da danas u selu nema porodica sa ovim prezimenom, što opet ukazuje na starost mezara  koji je „nadživio“ i druge porodice kao što je slučaj sa Tupajićima, Alićima, kojih danas u selu nema.

Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba