Kakvu tajnu krije kameni sarkofag u Kamengradu kod Sanskog Mosta? Kada se Bajraktarov duh javi iz grobnog kamena, stižu teška vremena

 

 Vjerovanje da u kamenom sarkofagu leži “poginuli na putu vjere” potkrepljuje i legenda da je svakog ko je pokušao oskrnaviti grob stigla nesreća, što potvrđuju i neka svjedočenja mještana

Kamengrad spada u jedno od najstarijih naselja u Bosanskoj krajini. Ugnijezdio se nadomak Sanskog Mosta, uz magistralni put  koji vodi prema Bosanskoj Krupi. Naselje je dobilo ime po bogatom nalazištu kamenog uglja, a njegova starost se vezuje za srednjovjekovnu tvrđavu koju su sagradili knezovi Babonići.

Zidine utvrde, koje su većim dijelom nedostupne ljudskoj nozi, nalaze se visoko iznad sela, na strmoj stijeni koja dominira okolinom. Ovaj stjenoviti predio, koji je gnijezdilište jastrebova i gavranova, često je obavijen maglom, što ga čini mističnim i tajanstvenim, potvrđujući vjerovanja kako je malo mjesta kao što je Kamengrad koji se tako i toliko vezuju za mitove i legende.

 Bitka za tvrđavu

Među najpoznatijim legendama je ona koja se vezuje za kameni sarkofag u narodu poznat kao Bajraktarov mezar. Nalazi se tik do seoskog puta. Prema jednom od narodnih predanja “pod kamenom leži” turski asker, bajraktar, koji je poginuo pri pokušaju osvajanja utvrde koju je čuvala ugarska posada.

Historičari taj vremenski period vezuju za ljeto 1463.godine. Osmanlije su do posljednjeg vojnika porazili ugarske čuvare i zauzeli ovo veoma važno strateško mjesto na putu vojnog prodiranja prema Zapadu. Legenda kazuje da se u toj nadljudskoj borbi za Kamengrad posebno istakao asker koji je sa bajrakom prvi ušao u tvrđavu i tom prilikom izgubio život.

 Nadnaravne moći

Postoji više legendi o ovom događaju, a jedna od njih kazuje da je “poginuli barjaktar u bici zadobio više od pedeset rana, ali je i dalje hrabro juriao na ugarsku tvrđavu. Kada se uspio popeti na zidine, tada mu je odsječena glava.

Nadalje legenda priča da se ovaj turski asker, “noseći odsječenu glavu pod mišicama, spustio niz padine grebena. Tek kad ga je neka žena vidjela i u strahu vrisnula, tada je barjaktar pao na zemlju. I tu, na tom mjestu gdje je pao, turski vojnik je i ukopan.

Neki historičari bilježe kako su u to vrijeme žitelji Kamengrada, koji su u međuvremenu primili islam, Barjaktarovom grobu pripisali nadnaravne moći. Vjerovanje da je ovo mjesto odabrano Božjom voljom i milošću, te da u kamenom sarkofagu leži “poginuli na putu vjere” potkrjepljuje i legenda da je svakog ko je pokušao oskrnaviti grob stigla nesreća, što potvrđuju i neka uvjerljiva svjedočenja mještana.

Uznemiren duh

I danas se sa strahopoštovanjem priča kako se barjaktarov duh zna  prikazivati u noći. Vjeruje se kako još nije našao smiraj, a neki vjeruju kako će tako biti sve do Sudnjeg dana. Kada se njegov duh pojavi, očekuje se golema nesreća. Mještanin Huse Halilović,  tvrdio je kako je u aprilu 1992. godine, vidio čudnu svjetlost na kamengradskom brijegu. Kazao je:

– Moj djed mi je pričao o tome. Znao sam da mora biti rata, jer se Bajraktarev duh uznemirio!

Mjesto hodočašća

Znano je nadaleko da je više od pola stoljeća Bajraktarov mezar mjesto hodočašća ljudi svih vjera podgrmečkog kraja. Bolesni se mole da ozdrave, majke da im djeca budu sretna i nafakali, siromašni da steknu svoj imetak, a zemljoradnici da rodi ljetina.

(Mustafa SMAJLOVIĆ/aura.ba)