Kakvu štetu vašoj koži može da napravi mobilni telefon

Ne bi vas trebala iznenaditi informacija da vaš telefon nije najčistiji predmet jer ga nosite gotovo svugdje gdje idete. Bolje razumijevanje načina kako telefon može utjecati na vašu kožu olakšaće vam poduzimanje koraka kako biste kožu zaštitili i održali zdravom.

Bakterijske infekcije i iritacija

Svi odlažemo telefone na nezgodna mjesta, a brisanje od pantalone nije dovoljno da ih očistimo. U jednoj studiji, 92 posto učesnika priznalo je da su svjesni da njihovi telefoni nose bakterije na sebi, ali samo 38 posto je izjavilo da su svoje telefone stvarno čistili barem svake sedmice.

Činjenica je da milioni bakterija zovu vaš telefon „dome, slatki dome“. Klice na vašem telefonu vjerovatno vam neće fizički škoditi, ali sojevi poput E. coli i stafilokoka nisu rijetki, a virus gripe može na vašem telefonu živjeti nekoliko dana.

Još gore, studija u Velikoj Britaniji otkrila je da svaki šesti mobilni telefon zagađen fekalnim bakterijama (klice koje se nalaze u ljudskoj stolici). Uzrok ovome je loša higijena ruku. Pritiskom telefona na lice omogućava se svim bakterijama na površini da se pomiješaju sa znojem, uljima i šminkom – što je savršen recept za razvoj bubuljica, akni ili drugih iritacija kože.


Uklonite nečistoće sa telefona tako što ćete ga svakih nekoliko dana čistiti antibakterijskom maramicom. Većina proizvođača telefona preporučuje kupovinu maramica posebno napravljenih u tu svrhu jer standardne alkoholne ili antibakterijske maramice mogu ukloniti zaštitni sloj s telefona.

Neočekivana alergijska reakcija

Mnogi ljudi imaju alergijske reakcije na različite metale ili materijale, poput nikla, kobalta, hroma i silikona. Ako ste primijetili osip na uhu, obrazu ili liniji vilice, mogli biste biti alergični na materijale u telefonu. Stručnjaci ovo novo stanje nazivaju „dermatitisom mobilnih telefona“.

Najčešći alergen koji se nalazi u telefonima je nikal. Problem se manje javlja kod pametnih telefona, ali vodeći proizvođači pametnih telefona navode da su u njihovim proizvodima pronađeni tragovi nikla. Čak i ako u telefonu nema puno nikla, pa čak i ako niste ozbiljno alergični, šansa za reakciju povećava se što duže držite telefon prislonjen na licu.

Ako pokušavate otkriti odakle potiče osip duž vaše vilice, posjetite svog dermatologa – možda ste alergični na neke od materijala u telefonu. Imajte na umu da i futrole ili maske za telefone mogu sadržavati ove materijale.